Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Maud Olofsson är rätt kvinna att leda centern”

Aftonbladets Lena Mellin om blivande partiledaren

Maud Olofsson är rätt kvinna att leda centern. Hon har en grundmurad erfarenhet att luta sig mot. Enda plumpen är att hon är lite pladdrig.

Det anser Lena Mellin, politisk reporter och chef för Aftonbladets samhällsredaktion.

Att Maud Olofsson till exempel inte sitter i riksdagen behöver inte innebära några större svårigheter.

- Det är ju ett problem om man vill synas på riksdagens golv. Men det behöver inte vara ett problem i valrörelsen. Då är riksdagen bortkopplad och den politiska arenan blir mycket större, säger Lena Mellin.

    Är det bra att någon annan, eventuellt Lena Ek, får sköta partiledardebatterna i riksdagen?

- Någon måste ju göra det. Tidigare har centerns gruppledare Agne Hansson gjort det. Man vet ju ännu inte vilken Lena Eks roll blir.

Maud Olofsson har också en bra chans att öka stödet för centern, som pendlar kring fyraprocentspärren. Bara det att hon inte kommer från Stockholm är ett stort plus.

- Hon pratar också som folk och hon har ett rakt språk. Hon betonar landsbygdens frågor Och det finns ändå en stor irritation med nollåttor och Stockholm. Sköter hon det rätt kan hon exploatera det, säger Lena Mellin.

Det finns många starka centerkvinnor. Partiet har talat om kvinnokraft och valde en gång Karin Söder till Sveriges första kvinnliga partiledare. Ordföranden i centerns högskoleförbund är kvinna, liksom ordföranden i Cuf.

    Varför är centern så bra på att lyfta fram kvinnor?

- Kvinnoförbundet, där Lena Ek är ordförande, är en starkt bidragande orsak. Förbundet har 40 000 medlemmar och det har varit en kvinnoorganisation på landsbygden. Man har samlat många som blivit drivna i det här möteslivet, som politiken egentligen är. I längden betalar det sig.

 

Lena Mellin sätter betyg:

Det raka språket

Hon är inte är från Stockholm

Hon betonar landsbygdens frågor

Hon har lång politisk erfarenhet, även om det inte är på toppositioner. Hon har jobbat i departement, varit vice ordförande, varit lokalt engagerad och har dessutom erfarenhet från näringslivet.

 

  Hon är lite pladdrig. Munnen går lite mer än huvudet hänger med.

Caroline Olsson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet