Rånare band mamma och två små barn

Hotade familjen med pistol

NYHETER

LINKÖPING

Två beväpnade rånare trängde sig i går kväll in hos en ensam mamma med två barn, sex och sju år gamla, i ett radhus i Linköping.

Mamman och barnen fördes in i sovrummet där alla tre bakbands med kraftig tejp.

POLISJAKT I NATT De två maskerade och beväpnade rånarna trängde in i huset i Linköping och bakband mamman och hennes två barn, sex och sju år gamla. Polisens tekniker sökte i natt efter spår i radhuset, medan jakten pågick efter rånarna, som kom undan med en okänd summa pengar.

Under tiden sökte rånarna igenom huset och kom över en okänd summa pengar.

De två rånarna var maskerade med rånarluvor när de ringde på hemma hos familjen på Boställsgatan i förorten Lambohov strax utanför Linköping.

- Åtminstone en av männen var beväpnad med en pistol. Den riktade han mot mamman i familjen, säger Nils-Erik Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Linköping.

Sökte igenom hela huset

När ytterdörren till familjens radhus öppnats trängde rånarna sig in i huset.

Mamman och familjens två barn, en pojke och en flicka som är sex och sju år gamla, tvingades med vapnet riktade mot sig in i sovrummet där de bakbands med tejp.

Medan mamman och barnen satt fångna och bakbundna i sovrummet sökte rånarna igenom huset i jakt på pengar och värdeföremål. När de var klara lämnade de huset med de bundna barnen och deras mamma kvar i sovrummet.

Polisen fick larmet omkring klockan kvart över åtta i går kväll.

- Mamman hade då själv kunnat ta sig loss ur tejpen och larma oss, säger Nils-Erik Andersson.

Mannen i familjen befann sig på sitt arbete när rånet genomfördes.

Det brutala rånet startade ett intensivt polisarbete.

Specialinsatt kriminalpolis förhörde mamman medan polisens tekniker gick igenom familjens hus i jakt på spår efter rånarna.

På fri fot i morse

- Vi vet just nu inte exakt varför just den här familjen valts ut av rånarna eller hur länge de befann sig i huset, säger Nils-Erik Andersson.

Rånarna var ännu tidigt i morse fortfarande på fri fot. Ett man anmälde till polisen att han när han kom hem vid 21-tiden i går såg två maskerade män lämna hans lägenhet i stadsdelen Ryd. Polisen utesluter inte att det var samma rånare.

Lambohov är vanligen en stillsam stadsdel strax söder om Linköpings universitet. Det bor knappt 7 000 personer i området. Många av dem är studenter.

Markus Lutteman