”Alla har gjort dumheter”

12 snabba frågor – Aftonbladets Jessica Ritzén möter Maud Olofsson

NYHETER

Maud Olofsson är modig. I går tackade hon ja till att leda partiet som tappat en miljon väljare sedan 1973.

Hon är kaxig också. För företrädaren Lennart Daléus blev stormen kring hans taxiresor droppen som fick honom att avgå. Men Maud Olofsson tänker inte skämmas för några kvitton.

Möt kvinnan som gillar taxi och står för det.

Foto: TOMMY MARDELL
EN LEDARE Maud Olofsson har tackat ja till att leda centerpartiet. Hon har arbetat lång tid inom rörelsen och tycker själv att hon är en ledare. Om hon inte var partiledare tror hon att hon skulle vara vd.

1 Känns det inte jobbigt att ta över ett parti i kris?

– Nej, jag har ett annat fokus. För mig är centerpartiet ett parti som växer. Jag har alltid varit möjlighetsinriktad. Och den senaste debatten om säkra livsmedel och grönare miljöer har visat att vår politik är rätt.

2 Varför har du valts till centerledare?

– Det är nog för att jag under lång tid har arbetat inom rörelsen, min erfarenhet gör att jag nu klarar att ta steget. Jag tror jag har ett engagemang som smittar och jag är mig själv.

3 Kan du fortsätta att vara dig själv som partiledare?

– Jag ska försöka vara så äkta jag kan. Jag vill kunna se kompisarna därhemma i ögonen även i fortsättningen. Titlar är förgängliga och något man har under en tid. Det som finns på insidan består.

4 Har du några lik i garderoben?

– Jag kan väl säga så här att jag bestämde inte när jag var fyra år att jag skulle bli partiledare. Jag har levt och alla som har levt har gjort dumheter, så är det bara. Säger de något annat så ljuger de.

5 Tvekade du någonsin att ta jobbet?

– Ja, det gjorde jag, främst med tanke på mina barn som är i tonåren. Både jag och de är oroliga över att de inte ska få vara i fred. Men de har peppat mig, ”nog klarar du det där”.

6 Och din man Rolf, vad säger han?

– Han är en stöttepelare i detta. Han är oppositionsråd i Robertsfors och vet vad som krävs. Men vi har delat ansvaret om barnen tidigare.

7 Är du feminist?

– Ja, det är jag. Det står även i vår portalparagraf om alla människors lika värde. Vi måste få verklig jämlikhet in i hemmen, klarar vi inte det så klarar vi inte att hålla sysselsättningen, det är viktigt för både barn och vuxna.

8 Var du duktig i skolan?

– I början var jag det men under gymnasiet tog politiken överhanden. Jag hade svårt för skolans konsumenttänkande, korvstoppningen.

– Jag ville påverka själv, var obstinat och hade mycket åsikter.

9 Saknar du en universitetsutbildning att luta dig mot?

– Jag hade nog velat ha det för min egen skull, för att jag är vetgirig. Men jag känner mig välutbildad genom både liv och yrkesliv. Jag unnade ingen annan utom mig och min man att ta hand om våra barn.

– Och att vara hemma med barn är som en vd-skola, det handlar om ledarskap, konflikthantering och att ta hänsyn.

10 Har du löneförhandlat än?

– Nej, jag får samma lön som en riksdagsman, plus arvode. Jag har aldrig drivits av lönen och är inte bra på att löneförhandla. Men jag vet hur det är att ha lite pengar. Först på 90-talet fick jag någon lön att tala om. Att vrida och vända på pengar sliter förfärligt.

11 Du skäms inte för att åka taxi?

– Jag bor ute i skogen och kan inte ha en bil ståendes i 30-gradig kyla i veckorna på flygplatsen. Jag måste åka taxi för att kunna ta mig på ett enkelt och bekvämt sätt till min bostad. Det tycker inte jag är att slösa med skattepengar.

12 Vad skulle du göra om du inte var partiledare?

– Då skulle jag nog vara vd. Jo, en ledare är jag.

Starkaste barndoms- minnet

Vägen till Mittens rike