Nätbedragare skyddas av sekretesslag

Polisen: Vi får inte ens fråga efter bevis

NYHETER

Carolins internetkonto hos Spray utnyttjades av en hackare. Nu tvingas hon betala surfkostnaderna.

Spray skriver inte av räkningen om inte polisen kommer fram till att det är ett brott. Och polisen kan inte bevisa något brott därför att uppgifterna är sekretesskyddade.

Carolin, 27, i Stockholm har inte använt sitt internetabonnemang hos Spray på över åtta månader när hon plötsligt får en faktura på 516 kronor. Sprays kundtjänst kan direkt se att internetkontot inte använts från hennes hemtelefon men de kan inte göra något åt detta. De rekommenderar henne istället att göra en polisanmälan.

Efter en vecka får hon besked att polisutredningen är nedlagd.

Anledningen är en sekretesslag, som gör att polisen inte får reda på några andra uppgifter än vem det är som använt Carolin konto. Och det räcker inte.

För kort straff

– Jag ska bevisa vem som sitter bakom tangentbordet. Jag behöver samtalsloggar med uppgifter om tidpunkten och hur länge den här personen har ringt till Spray. Men de får vi som myndighet inte fråga efter, säger Leif Eriksson, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

För att få reda på detta krävs enligt Telelagen att det förväntade straffet är minst två års fängelse. Straffsatsen för den här typen av bedrägerier är upp till sex månader. För kort alltså.

Tio anmälningar om dagen

– Vi får in ett tiotal sådana här anmälningar per dag som gäller olika internetlevernatörer. I dag leder inga av dessa anmälningar någonstans – och det vet de som begår dessa bedrägerier. Sådan är verkligheten. Det ger inte två års fängelse – och då är vi bakbundna, säger Leif Eriksson.

Eftersom polisen inte kan bevisa att det skett något brott tvingas Maria Svensson betala räkningen, fast hon varit aktsam om sitt lösenord.

– Kundtjänsten på Spray säger att jag har skrivit på ett papper som gör mig ansvarig för kontot. Det enda sättet att reda ut det här, enligt Spray, är att göra en polisanmälan. Och det funkar ju inte, säger Carolin.

Orimliga krav

Fredrik Pallin, pressansvarig på Spray, bekräftar att Spray inte skriver av räkningen – även om det är rimligt att kontot blivit missbrukat.

– Nej, det gör vi inte. Det är en sak mellan polisen och den som blivit av med uppgifterna till sitt internetkonto. Det vi har att gå på är ju lagen och enligt den är det vårdslöshet att inte skydda sina uppgifter. Att exempelvis inte ha virusskydd i sin dator är att vara oaktsam.

Enligt Eva Debels, jurist på Konsumentverket, är sådana krav på konsumenten orimliga:

– Jag tycker absolut inte att man kan kräva detta om man inte tydligt informerat om att konsumenten ska ha ett antivirusprogram installerat när avtalet ingicks, säger hon.

I Sprays abonnemangsvillkor sägs det inget om detta. Däremot står det: ”medlemmen ansvarar för att data obehörigen inte kan åtkommas i det egna systemet”. I praktiken innebär det att det inte finns några förmildrande omständigheter.

– Nej, egentligen inte. Man är ansvarig för sina uppgifter helt enkelt, säger Fredrik Pallin.

– Det är inte så mycket pengar, men jag känner mig kränkt. Jag har ingenting att sätta emot, säger Carolin.

Hade hon haft en annan internetleverantör än Spray hade hon sannolikt sluppit betala. Se artikel intill.

Så går det till

Så gör andra internet- leverantörer med tjuvringare

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM