Salmonellasmittat kött sprids i Sverige

Kycklingköttet har sålts till restauranger och butiker

NYHETER

Mer än 1,3 ton salmonellasmittat kycklingkött har sålts till butiker och restauranger i Skåne och Dalarna.

Köttet kan ha spritts till fler delar av landet, och ett drygt ton har nu belagts med saluförbud.

Kycklingköttet kommer ursprungligen från ett slakteri i Thailand. Under januari och februari har förpackningarna med fruset kycklingbröst sedan spritts över Norden.

Köttet har sålts till asiatiska restauranger och butiker. Det handlar alltså om cirka 10 000 portioner smittad kyckling.

Larmet om salmonella har hittills kommit från Finland, Danmark och flera svenska städer. Miljöförvaltningarna i Göteborg och Malmö har belagt stora partier med saluförbud.

”Det mest har sålts i Malmö”

Tommy Antonius vid miljöförvaltningens livsmedelsavdelning i Malmö berättar att Malmögrossisten redan har sålt cirka 1,3 ton vidare till restauranger och butiker i Skåne.

- Vi håller på och tittat på fakturorna nu. Men det mesta har sålts i Malmö, säger Tommy Antonius till Aftonbladet.se.

Livsmedelsmyndigheterna i Danmark varskodde sina svenska kolleger i mitten av februari. Det hade visat sig att kyckling som sålts från Thailand till en importör i Köpenhamn var smittat.

Då hade redan miljöförvaltningen i en kommun i Dalarna redan larmat Göteborgs kommun.

- De hade hittat salmonellasmittat kött på en restaurang, och de påstod att köttet hade sålts från Göteborg, säger Barbro Ziegler, livsmedelsinspektör på Göteborgs kommun.

Spårade grossisten

Barbro Ziegler och hennes kolleger spårade grossisten i Göteborg, och tog prover på köttet där.

- Det var en väldig sammanblandning av datum och intyg hos grossisten. Det var en enda röra. Men de prover vi tog här var negativa. Nu har vi i alla fall belagt tre pallar med saluförbud, säger Barbro Ziegler.

Veterinärinspektör Eva Örtenberg på Livsmedelsverket säger till Aftonbladet.se att det är oklart om kycklingköttet har sålts till fler delar av landet.

- Jag törs inte svara på det. Vi brukar försöka spåra köttet bakåt men jag har inte fått några sådana uppgifter.

Har någon blivit smittad?

- Jag har inte fått några sådana rapporter, säger Eva Örtenberg.

Dör vid 70 grader

Miljöförvaltningen i Malmö samarbetar nu med grossisten för att varsko de restauranger och butiker som har köpt av det smittade köttpartiet.

Salmonellabakterien dör vid värmebehandling, ett par minuter i 70 grader räcker. God hygien i köket är också nödvändig för att bakterien inte ska sprida sig.

Maria Saving