19-åring åtalas för dödsskjutningen

NYHETER

Det var bråk om narkotika som utlöste det tragiska mordet i Bromma gymnasium. Den 19-årige man som sköt en 16-årig elev till döds åtalades i dag för mord.

- Det var jag som höll i vapnet när det gick av, erkänner han i polisförhör.

Dådet är det grövsta våldsbrott som inträffat i en svensk skola.

19-åringen ställs inför rätta vid Stockholms tingsrätt nu på tisdag. Tillsamman med honom åtalas också en 17-åring.

19-åringen åtalas för mord alternativt grovt vållande till annans död samt medhjälp tilll grovt vållade till annans död. Bland åtalspunkterna finns också narkotikabrott.

Hans 17-årige kamrat åtalas för bland annat medhjälp till grovt vållande till annans död, men också narkotikabrott, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen och grovt olaga tvång.

- Huvudbrottet är naturligtvis pojkens död, säger kammaråklagare Birgitta Lindgren.

- Min klient medger att det är han som hållit i vapnet. Men han hävdar att det är ett vådaskott och en mycket tragisk olyckshändelse, säger 19-åringens advokat Jan C A Andersson.

Bakom den tragiska dödsskjutningen finns av allt att döma ouppklarade narkotikaaffärer. 19-åringen lejdes av 17-åringen för att ta tillbaka cirka 500 valiumtabletter.

Enligt 19-åringens advokat visste 19-åringen inte att han hade ett riktigt vapen utan trodde att det var en attrapp. 19-åringen påstår också att han fått vapnet av 17-åringen. Detta bestrider 17-åringens advokat Per Stadig.

- Min klient förnekar allt ansvar när det gäller dödsskjutningen. Han säger att han är oskyldig och att han blev ombedd av en bekant att skaffa tillbaka tabletter efter ett rån kvällen innan, säger Per Stadig.

19-åringen lovades enligt förundersökningen narkotika i ersättning om han kunde återskaffa tabletterna.

Enligt åtalet har 19-åringen ” den 18 jan i Bromma gymnasium uppsåtligen berövad 16-åringen livet genom att skjuta honom i halsen.”

Alternativt yrkas ansvar mot 19-åringen enligt följande, skriver kammaråklagare Birgitta Lindgren i åtalet:

" 19-åringen har den 18 januari i Bromma gymnasium hotat 16-åringen på sätt som varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan hos honom för hans säkerhet till person genom att trycka en skarpladdad pistol mot hans hals, varvid 19-åringen av oaktsamhet avlossat ett skott. Skottet orsakade 16-åringens död."

17-åringen har enligt åklagaren främjat att 16-åringen sköts till döds genom följande åtgärder:

” 17-åringen har förmått 19-åringen att följa med till Bromma gymnansium genom att utlova ersättning i form av narkotika om 19-åringen hjälpte honom i en uppgörelse med 16-åringen och hans bror om narkotika.”

Enligt åklagaren bad 17-åringen vid behov 19-åringen om att i vart fall använda hot och utöva visst våld.

Hittades av sin storebror

Det var offrets egen storebror som hittade 16-åringen döende, skjuten i halsen. Han låg på rygg halvvägs ut från toaletten, som var helt nedblodad.

Enligt polisens presstalesman Mats Nylén levde 16-åringen fortfarande då polisen anlände. Men ingen visste exakt vad som hänt och det fanns inga vittnen.

Larmet från skolan kom 12.08 och talade först om en knivskärning. Strax efteråt ändrades det till att någon skjutits.

Ingen hade bevittnat dådet och ingen hade hört någon skottlossning. Men flera elever kunde lämna signalement på den misstänkta 19-åringen som nu åtalas.

Han upptäcktes av en polispatrull som befann sig i området av andra skäl. 19-åringen flydde då nedför en backe mot Stora Mossens tunnelbanestation.

Tunnelbanan spärrades av och de första poliserna som kallats till platsen tog upp jakten med dragna pistoler. Cirka 20 minuter efter dödsskjutningen greps 19-åringen, som då hade hunnit kasta ifrån sig vapnet.

Letade efter brodern

Under förhör framkom det att 19-åringen kommit till skolan tillsammans med en 17-årig kamrat för att få tag på två bröder.

- De var uppjagade och gick och frågade efter den äldre brodern,

berättade en elev för Aftonbladet.

Inkräktarna hittade aldrig den äldre brodern. I stället fann de hans lillebror.

Både 19-åringen och 17-åringen häktades senare misstänkta för mord alternativt dråp.

Bägge nekade till en början och skyllde sedan på varandra.

När polisen hittade vapnet, sannolikt ett gammalt tyskt vapen av kaliber 7,65, erkände 19-åringen att han hållit i vapnet då det dödande skottet brann av.

Han har dock hela tiden förnekat att han avlossat något skott med avsikt.

I stället hävdar 19-åringen att det var en olyckshändelse.

Så här berättar 19-åringen i polisförhören:

Caroline Olsson