Pinochet ställs inför rätta

Slipper åtal för mord

NYHETER

SANTIAGO

Chiles förra diktator Augusto Pinochet ska ställas inför rätta. Det meddelade en appellationsdomstol i huvudstaden Santiago på torsdagen. Utslaget var väntat men brottsrubriceringen mildrades väsentligt från mord och kidnappning till hindrande av rättvisan.

Foto: REUTERS
MILDARE ÅTAL Augusto Pinochet slipper anklagelerna om mord och kidnappning. Appelationsdomstolen anser att han gjort sig skyldig till hindrande av rättvisan.

Utslaget gäller för processen i den så kallade dödskaravanen där den 85-årige Pinochet tidigare har häktats som huvudansvarig för 57 mord och 18 kidnappningar av oppositionella under veckorna efter statskuppen 11 september 1973.

Den mildare brottsrubriceringen öppnar möjligheten att Pinochet för tillfället slipper husarresten, kommenterade domare Guzman händelseutvecklingen på torsdagskvällen.

Guzman sade att han nu ska ta ställning till en begäran om att Pinochet ska släppas ur husarresten

Positivt för Pinochet

Den nu ändrade rubriceringen på brottet i den pågående processen mot ex-diktatorn betraktades som ''mycket positivt'' av Pinochets advokater.

En av dem, Ambrosio Rodriguez, ansåg att beslutet sätter ett stort frågetecken på undersökningsdomaren Juan Guzman Tapias agerande.

Rodriguez sade även att det finns röster inom det chilenska rättsväsendet som anser att hindrande av rättvisan i sig inte utgör ett brott.

Pinochets försvarare kommer att begära att den gamle generalen släpps fri mot borgen.

Representanter för familjerna till försvunna och avrättade personer under Pinochets diktatur tolkade hovrättens beslut som ett nederlag.

”Beslutet en skam”

Viviana Diaz sade:

- Även om man kan glädjas åt att han (Pinochet) hålls kvar i husarrest så är beslutet en skam. Det finns bevisade uppgifter om att han hade huvudansvaret. Nu försöker de (domstolarna) skydda honom så mycket som möjligt.

Chiles väpnade styrkor valde att inte kommentera utfallet men regeringen sade via inrikesdepartementets språkrör Claudio Huepe att det nya beslutet inte bör påverka de redan goda relationerna med armén .

Regeringen i Santiago har på samma sätt som tidigare under hela den pågående processen mot Pinochet valt att hålla en låg profil i frågan.

Huepe tillade att den chilenska rättvisan arbetar med total självständighet och att appellationsdomstolens beslut visar än en gång att Chile har en väl fungerande rättsstat och att alla chilenare är lika inför lagen.

Börja förlåta

Den senaste tidens debatt i Chile har dock gällt huruvida man kan begränsa antalet anmälningar för människorättsbrott begångna under Pinochets diktatur. Chiles president Ricardo Lagos sade senast i onsdags:

- Nu måste vi börja förlåta och rikta blickarna mot framtiden.

Andres Saldivar, talman i den chilenska senaten, föreslog att man även skulle kunna sätta en tidsgräns för anmälningarna.

Juan Diego Spoerer/TT ( )