Notan för Postens nya kostym: 900 miljoner kronor

NYHETER

Posten handlar ny garderob.

För 900 miljoner kronor får man inte bara nya uniformer.

3 000 nya serviceställen, 38 000 brevlådor och kvällsöppet ingår.

Foto: POSTEN
Två av de 38 000 nya brevlådor som Posten ställer ut runt om i landet till hösten.

På torsdagen gick startskottet för den största satsningen i Postens moderna historia.

Den omdiskuterade bantningen av tjänsterna kommer att dela upp företagets tjänster i två olika delar.

1 350 kontor blir kvar för enbart kassatjänster. Avtalet med Nordbanken försvinner från 1 april och med det också rådgivning och olika typer av banktjänster.

3 000 nya serviceställen

Det nya servicenätet, som slukar hundratals miljoner kronor, består av 3 000 helt nya serviceställen som enbart ska syssla med brev och paket. Dessutom byggs vissa tjänster upp på Postens hemsida. Till exempel ska det gå att beställa frimärken, som skickas mot faktura.

Örebro blir först att få den nya typen av postkontor och utbyggnaden ska vara klar i september nästa år.

De nya kontoren hamnar ofta inhysta hos till exempel livsmedelsbutiker, bensinstationer eller andra näringsställen som kan erbjuda service och gärna sena öppettider.

Samtidigt minskar behovet av anställda med 1 900 personer fram till och med nästa år.

Är inte 900 miljoner kronor lite dyrt?

- Vi måste satsa detta. När det gäller brev och pakettjänster har vi en stor konkurrens. För att klara den känner vi att vi behöver finnas tillgängliga på fler ställen, säger Linda Andersson, presschef.

En helt ny detalj blir elektroniska brevlådor. Nyckeln till lådan känner av vilka lådor som öppnats och rapporterar sedan själv till Postens stora dator. Detta ger bland annat möjlighet att i efterhand se exakt när enskilda lådor tömts.

Dessutom ska alla postens brevlådor bytas.

- Den modell som finns idag skapades 1912. Nu kommer det en ny låda som bland annat har ett större inkast så man får ner tjockare brev.

Postens omsättning uppgick förra året till 25 miljarder kronor. Enligt det senaste bokslutet från 1999 gick företaget med 236 miljoner kronor i vinst innan avsättning för bland annat pensioner.

Caroline Olsson