ETA misstänks för stöld av ett ton sprängmedel

Nio personer hölls som gisslan under kuppen

NYHETER

Mer än ett ton sprängämnen stals på torsdagen i Grenoble av en grupp beväpnade män.

Nio personer hölls som gisslan under kuppen, som misstänks vara organiserad av baskiska separatistgruppen ETA.

Mellan sex och åtta tungt beväpnade och maskerade rånare stormade in på torsdag morgon. Vittnen uppger att rånarna talade spanska och sa att de tillhörde ETA.

- De behöll maskerna på hela tiden. De talade spanska och var mycket artiga och frågade bland annat om vi var törstiga eller behövde gå på toaletten, säger Nicole Destenave till AP.

Hon hölls som gisslan i flera timmar tillsammans med bland andra varuhusets säkerhetsvakter och en liten baby.

Två av rånarna vaktade gisslan medan de övriga lade beslag på hela lagret av sprängämnen, sammanlagt 1,6 ton. Dessutom stals 20 000 tändhattar. Enligt polisen är sprängämnet av en typ som ofta används vid byggen.

Bytet lastades på två lastbilar.

Polisen grep senare en man som misstänks ha deltagit i kuppen. Hans bil stoppades vid en vägspärr i Ardeche. Bilen var falskskyltad och innehöll enligt polisen dokument som knöt föraren till ETA.

Den baskiska separatiströrelsen misstänks ha mördat cirka 800 personer sedan 1968. Sedan december 1999 har man tagit på sig ansvaret för 26 mord.

I september 1999 misstänks ETA ha stulit 8 ton sprängämnen vid ett rån mot ett varuhus tillhörande samma företag som det nu aktuella. Polisen hittade större delen av bytet men en del misstänks ha använts vid de senaste årets bombdåd.

AP/Aftonbladet ( )

ARTIKELN HANDLAR OM