Bank å mat - samtidigt

Nytt samarbete i närbutik

NYHETER

En varmkorv, en läsk och några fonder.

På ett och samma ställe.

Det kan du få på nyöppnade 7-Eleven på Götgatan i Stockholm från och med i morgon.

Förutom närbutikskedjan huserar nämligen SEB i butiken.

Foto: PETER KNOPP
INTE BARA BULLDEG SEB och 7-Eleven i samma lokal. I morgon blir det verklighet när en ny gemensam butik öppnar på Götgatan. Bland hyllor med godis, pizza och frukostvälling kan du få tips om aktieplaceringar och lånet till nya lägenheten.

- Vi säljer tid. Genom att ha öppet länge och betjäna snabbt. Nu hoppas vi kunna lösa ytterligare ett av våra kunders behov - bankaffärerna, säger Magnus Kamryd, direktör på 7-Eleven.

Han tycker själv att det är svårt att hinna till banken efter jobbet. Han är inte ensam. Han kan tänka sig att bankpersonalen börjar jobba klockan sex på kvällen, när vi andra är på väg hem.

Får kritik för öppettiderna

- Vi får ofta kritik för våra öppettider. Nu måste även vi börja anpassa oss efter kundernas behov, säger Carl Johan Smith, ansvarig för affärsutveckling kontor på SEB.

I höstas la banken ner sitt kontor på Götgatan. 7-Eleven tog över lokalen, och bjöd in SEB att stanna kvar. 110 kvadratmeter affär och 45 kvadratmeter bank.

Många bankaffärer sköts i dag via internet. Men ibland vill kunderna möta ett vänligt ansikte och få personliga råd. Därför söker SEB fler platser att träffa sina kunder.

Bankpersonalen kommer att vara på plats i butiken vardagar mellan 10 och 18. Inte mycket bättre tider än bankkunderna är vana vid således.

- Det här är ett test. Framöver låter vi kundtillströmningen styra, säger Göran Eriksson, kontorschef i den nya banklokalen.

Snabbmat i banklokalen

Hur många kunder som besöker banken, och när de gör det, kommer att avgöra bankens arbetstider och personalstyrka.

Om kunderna gillar idén, räknar SEB och 7-Eleven med att skapa fler gemensamma butiker.

Magnus Kamryd kan tänka sig fler banker i matbutiken, eller varför inte snabbmat i banklokalen.

- Det spelar ingen roll vem som är gäst hos vem, säger han.

Inom ett år tror han att banken ger 7-Eleven mellan 20 och 25 procent fler kunder än vad butiken skulle ha haft på egen hand.

Allt vanligare i framtiden

Malin Ullman

ARTIKELN HANDLAR OM