Hackare stal en miljon kreditkortsnummer

Försöker pressa e-bolag på pengar

NYHETER

Östeuropeiska datahackers har tagit sig in i e-handelsbolags och bankers datasystem och stulit minst en miljon kreditkortnummer, avslöjar USA:s federala polis, FBI.

Nu misstänker svenska Rikskriminalpolisen att organiserade ligor med datahackers håller på att byggas upp i Sverige.

- Den bristfälliga säkerheten hos svenska banker och företag lockar de här ligorna att operera även i Sverige, säger Stefan Kronqvist, chef för rikskriminalens it-brottsrotel.

Hittills har FBI identifierat drygt 40 offer för de ryska och ukrainska hackerligorna i 20 amerikanska delstater. Brottslingarna har hackat sig in via e-handelsbolags och bankers websidor på nätet och kommit över drygt en miljon kreditkortsnummer.

Utpressning mot bolag

De har sedan utövat utpressning mot bolagen. I några fall har de krävt 100 000 dollar, eller omkring 970 000 svenska kronor, för att inte nyttja kreditkortsnumren eller sälja dem vidare.

- Vi kan i nuläget inte utesluta att svenska företag är drabbade. Säkerheten hos svenska banker och företag är i flera fall mycket påtaglig och den som letar efter öppningar i systemen har sällan några problem, säger chefen för rikskriminalens it-brottsrotel, Stefan Kronqvist.

Säkerhetshål

De östeuropeiska hackarligorna har lyckats hitta öppningar i företagens Windows NT-system och har därmed tagit kontrollen över deras datanätverk. Här hittar de mycket detaljerad information om kundernas namn, adresser, köpevillkor och kreditkortsnummer.

"Betala aldrig via nätet"

- Bristande säkerhetssystem hos framför allt banker har påtalats under flera år. Men mycket lite har hänt. Fram till dess att bankerna löst detta problem råder vi våra kunder att aldrig betala med kortet via Internet.

Det säger Margaretha Larsheden som är chef för Visa Sweden.

- Betalkortet är tillverkat för att presentera inte för att betala via nätet, menar hon.

Enligt rikskriminalen finns det ligor som opererar i Sverige, med liknande metoder som de östeuropeiska som nu avslöjats.

- Det finns även i Sverige och mycket tyder att de jobbar tillsammans med utländska partners, säger Stefan Kronqvist.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM