Alcalá misstänks för förfalskning

Professor anges som författare till skrivelse

NYHETER

STOCKHOLM

Debattören och förre Amnestyordföranden Jesús Alcalá misstänks för urkundsförfalskning.

Misstankarna gäller en skrivelse som skickats till ett antal debattörer och tidningsredaktioner och som kritiserar förundersökningen mot Alcalá.

Den fem sidor långa skrivelsen anges vara författad av Suzanne Wennberg, professor i straffrätt vid Stockholms universitet. Den saknar dock namnteckning.

”En ren förfalskning”

Skrivelsen behandlar och underkänner olika delar av Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot Alcalá som ligger till grund för bedrägerirättegången mot honom i maj.

Suzanne Wennberg har dock inte skrivit dokumentet.

- Det är en ren förfalskning. Orden är helt gripna ur luften. Det vore helt förödande för min trovärdighet om någon tror att jag står bakom och skrivelsen kom ut i massmedia, sade hon på torsdagen till TT.

Alcalá skäligen misstänkt

Suzanne Wennberg polisanmälde skrivelsen i onsdags och polisens misstankar riktas mot Jesús Alcalá.

- Förundersökning är inledd och Jesús Alcalá är skäligen misstänkt, säger biträdande överåklagare Gunnar Stetler vid Ekobrottsmyndigheten.

Stetler vill inte kommentera misstankarna ytterligare men säger till TT att förundersökningen beräknas ta en månad.

Silbersky: Ingen kommentar

Jesús Alcalás advokat Leif Silbersky vill inte kommentera misstankarna innan han har lämnat sina uppgifter till polisen.

- Jag vill inte att polisen skall få de uppgifterna via massmedia.

Jesús Alcalá är tidigare bland annat misstänkt för flera fall av bedrägeri i samband med ett biståndsprojekt i Paraguay som han ansvarade för. Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt 8 maj.

TT