”Skadeskjutna vargen lider fruktansvärt”

Djurvänner uppmanar Norge: Avbryt jakten

NYHETER

Avbryt jakten, norrmän.

Det tycker Djurens rätt efter att den varg som skadesköts i Österdalen för mer än ett dygn sedan ännu inte fällts - trots 14 personer jagar den.

– Det här djuret lider något fruktansvärt och har dessutom skingrats från sin flock. Först hoppas jag att jägarna hittar djuret så fort som möjligt. Efter det tycker jag att de kan visa lite ödmjukhet och avbryta jakten, säger Chatarina Krångh till Aftonbladets nätupplaga.

– Vargen är inte fälld ännu men jägarna följer spåren. De vet var den är, säger informationsrådgivare Jostein Sandvik vid statens naturtillsyn till VG Nett under fredagsförmiddagen.

Att hitta en skadeskjuten varg kan vara besvärligt. Djuret springer snabbt och långt på kort tid och de dåliga väderförhållandena, med bara 50 meters sikt, försvårar sökandet ytterligare.

Elva jägare letar

Nu letar elva jägare och tre spårare vargen på västsidan av Glomma nord innan Atna.

– Det här var väntat med tanke på den metod man valt att döda vargarna på, säger Chatarina Krångh.

Djurens rätt fördömer helikopter som jaktmetod. Det är inte tillförlitligt och utgör en enorm stress för djuren.

"Oacceptabel jaktmetod"

– Det är en jaktmetod som man även från jägarhåll ser som oacceptabel, säger Chatarina Krångh.

Det var ett misslyckat skott från 70 meters håll under torsdagsförmiddagens jakt som skadesköt vargen. Exakt hur illa vargen är skadad är okänt men jägarna har kunnat se tydliga blodspår i den nyfallna snön. I snön fanns också spår som visade att vargen hade lagt sig ner upprepade gånger för att vila. De norska jägarna letade vargen under hela torsdagen men fick ge upp vid sjutiden på kvällen.

"Folk skäms"

Jaktlaget sägs vara mycket illa berört av det som hänt speciellt med tanke på den kritik som riktats mot den statsunderstödda jakten från djurrättsorganisationer, både utom och inom landet.

– Folk skäms över att kalla sig norrmän. De flesta tycker att vargjakten är ovärdig och blir provocerade över det som händer, säger rovdjurskonsulent Thor Midteng till VG.

Djurens rätt instämmer i kritiken:

– Det beslut man tog trots att en världsopinion var emot, det vill säga att eliminera den här gruppen är något fruktansvärt. Den vargstam vi har i dag är långtifrån stabil.

Under fredagen fortsätter jakten:

– Norrmännen tycks ha svårt att lyssna på den övriga omvärlden men om de lyssnade så borde de ta sitt ansvar och avblåsa jakten nu, säger Chatarina Krångh, pressekreterare Djurens rätt.

Annika Sohlander