”Det finns inga kärn- vapen i Kaliningrad”

Ryske utrikes- ministern i dag: Det har Putin sagt

NYHETER

Samarbete EU-Ryssland i olika former, bland annat med Kaliningradenklaven, diskuterades ingående då den ryske utrikesministern Igor Ivanov besökte Stockholm på fredagen.

Utrikesminister Anna Lindh tog också upp de ryska taktiska kärnvapen vid sitt bilaterala samtal med Ivanov.

- Det finns inga kärnvapen alls i Kaliningrad, förklarade Ivanov för de klentrogna journalisterna när han fick frågor om de taktiska kärnvapen som västliga underrättelsetjänster är övertygade om finns där sedan länge.

- Det har jag från högsta möjliga källa, Rysslands president Vladimir Putin, sade Ivanov som därmed betraktade den diskussionen som avslutad. Men Ryssland är redo att diskutera de taktiska kärnvapnen inom ramen för Start-3-förhandlingar, tillade han.

Var är förslaget?

Ivanov ville hellre diskutera det förslag till robotförsvar som Ryssland lanserat tidigare, i ett försök att anlägga moteld mot de amerikanska planerna på ett robotförsvar.

Ivanov beskrev vältaligt en dialog mellan Ryssland, EU och Kina om det ryska förslaget till internationellt robotförsvar. Anna Lindh kommenterade något irriterat att EU hittills inte fått se det ryska förslaget. Då går det inte ens att börja en sådan diskussion.

Förslaget har bara gått till Nato.

Ryssland pressat

Anna Lindh har tidigare i Moskva tagit upp de taktiska kärnvapnen i Kaliningrad med Ivanov och även då fått svaret att några kärnvapen finns inte i Kaliningrad. Hon tog inte upp Kaliningradvapnen på nytt utan diskuterade i stället behovet av nedskärningar av de kanske 6 000 taktiska kärnvapen Ryssland besitter. Västsidan har kvar en handfull taktiska kärnvapen.

EU är berett att ge speciellt förmånlig behandling för att minska spänningarna kring enklaven. Men sådana samtal underlättas knappast av att Ryssland förnekar att det alls finns kärnvapen där, ett förnekande få tror på men som tyder på att Ryssland känner sig pressat av diskussionen.

Kommande toppmöten

Ivanovs besök var i första hand en förberedelse för president Putins diskussioner med EU:s ledare vid toppmötet i Stockholm om två veckor och i andra hand en förberedelse inför EU-ledningens möte med Putin i Moskva i maj.

Konkreta frågor som diskuterades mellan EU och Ryssland på fredagen var miljö, energi, Kalingradenklavens ställning efter utvidgningen av EU, kärnsäkerhet och organiserad brottslighet.

I samtalen deltog bland andra även Javier Solana, EU:s "utrikesminister".

Thomas Höjeberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM