Lokala förbud mot kamphundar olagliga

Länsstyrelsen: Kommuner har inte rätt att ändra i ordningslagen

NYHETER

Länsstyrelsen i Stockholom har nu upphävt Botkyrka kommuns förbud mot kamphundar.

Journalisten Pelle Thörnberg, som nyligen attackerades och bets svårt av en kamphund, håller med och föreslår i stället ”körkort” för hundar:

– Du ska vara tvingad att bevisa att både du och din hund är okej. Man visar både att man kan köra bilen och att man inte har en livsfarlig bil, säger han till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: NISSE SCHMIDT
– Har man en kamphund och säger att det är för att den är snäll så är det ett hyckleri som gör mig rasande, säger Pelle Thörnberg som vill ha ”körkort” för hundägare.

Länsstyrelsens beslut sätter pinnar i hjulet för de kommuner som funderat på ett förbud. I Södertälje har kommunstyrelsen beslutat att en person måste söka tillstånd för att få äga kamphundar och i Huddinge råder koppeltvång. Också dessa förbud upphävs.

Länsstyrelsen anser att kommunen inte har rätt att ändra i ordningslagen. Det innebär att Botkyrkas beslut strider mot ordningslagen. En kommun ska inte inkräkta där förhållanden redan är reglerade enligt domen.

Adelsohn ”inte säker på att beslutet är så smart”

– Vi kan inte göra annat än att följa lagen men jag är inte säker på att beslutet är så smart. Man får väl försöka kringgå det och se till att olämpliga personer inte får ha hundar i stället, säger Ulf Adelsohn, landshövding i Stockholm.

Han tycker att kamphunds-problematiken är en fråga för politikerna att ta itu med:

Journalisten Pelle Thörnberg blev hundbiten natten mellan den 18:e och 19:e februari när han var ute och joggade. Han tycker att frågan om kamphundar ska förbjudas eller inte är komplex.

– Först måste politikerna definiera vilken typ av hund det gäller och sedan får ägaren bevisa att att den kan sköta hunden, säger han.

Bevisa att man är kapabel att sköta hunden

Han menar att en hundägare väljer en viss typ av hund beroende på vad man söker och om man väljer en aggressiv, kraftfull hund så är det också upp till ägaren att bevisa att man är kapabel att sköta den:

– Har man en kamphund och säger att det är för att den är snäll så är det ett hyckleri som gör mig rasande.

Han tycker att lösningen vore att först och främst använda den definition av en kamphund som redan finns i djurskyddsförordningen. För att en hund ska kunna förbjudas måste framför allt fyra kriterier uppfyllas. Den förbjuder ägande eller avel av hundar som:

1.har extremt stor kamplust,

2.blir lätt retade och biter,

3.bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och

4.har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor och andra hundar.

Undersöka hundens psyke

– Har man en sådan hund ska ägaren själv betala för en undersökning av hundens psyke och sedan ska man bevisa att man kan ta hand om sin hund, säger Pelle Thörnberg.

För hans del har överfallet förändrat livet.

– Jag har inte sprungit på kvällen sedan den gången. Tidigare kände jag mig trygg på kvällarna men nu gör jag inte det längre, säger han.

Torsdagens beslut innebär att Botkyrka kommun antingen måste ändra sitt beslut eller överklaga länsstyrelsens beslut till

länsrätten.

Annika Sohlander