Britney har gett oskulden ett lyft

Celibatgeneralen chockad över svenska sexvanor

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
britneys bodyguard När Britney Spears nyligen var på Sverigebesök skyddades hon av egna livvakter. Men kroppen skyddar hon själv. Hon tänker vara oskuld tills hon gifter sig, har hon deklarerat.
NYHETER

NEW YORK

Behåll din oskuld. Inget sex före äktenskapet.

Det budskapet har blivit en trend bland tonåringar i USA.

Hjälpt på traven av ett miljonregn från en konservativ kongress och kändisar som Britney Spears.

Varje dag släpps organisationer in i skolor över hela USA för att mot betalning undervisa i varför det är rätt och riktigt att låta bli att ha sex före äktenskapet.

Kongressen har dock förbjudit att man samtidigt informerar om kondomer, andra preventivmedel, abort eller på annat sätt underminerar oskuldsbudskapet.

Satsar 4 miljarder

De amerikanska skattebetalarna bidrar med drygt 400 miljoner dollar (4 miljarder kr) under en femårsperiod. Nästa år tar pengarna slut men president Bush har lovat nya anslag. Det ska jämföras med de 30 miljoner dollar per år regeringen anslagit för att informera om aids.

Budskapet går hem ännu bättre sedan artisten Britney Spears gick ut och berättade att hon var oskuld och tänkte fortsätta vara det tills hon gift sig.

- Kändisar som förebilder är oerhört viktiga. I Amerika vill alla tonåringar vara som Hollywood-stjärnor eller artister, säger Leslee Unruh till Aftonbladet.

Hon är ordförande i National Abstinence Clearinghouse, en paraplyorganisation för de tiotusentals rörelser och föreningar runtom i USA som förespråkar celibat före äktenskapet.

- Jag möts nästan till hundra procent av positiva reaktioner när jag åker runt på skolor och informerar. Till och med de elever som har sex önskar att de inte hade det. De berättar för mig hur oroliga de är för att bli gravida och tvingas göra abort.

Miljoner unga avger löfte

De senaste åren har över tre miljoner ungdomar från USA, Kanada och Mexiko skickat in kort där de avger ett löfte att avhålla sig från sex. Så här lyder löftet:

"Jag tror att äkta kärlek varar. Därför lovar jag i dag inför Gud, mig själv, min familj, mina vänner, min framtida partner och mina framtida barn att avstå från sex från denna dag tills jag ingått ett äktenskap sanktionerat av Gud."

Många avger löftet inför vittnen.

Undersökningar visar att de som är 15-16 år när de avger löftet i snitt avhåller sig från sex 18 månader längre än jämnåriga som inte avgett löftet.

- Våra framgångar hänger mycket samman med risken att bli smittad med hiv och andra könssjukdomar men det finns också en moralisk dimension, säger Leslee Unruh som nyligen besökte Sverige och chockades av hur lättvindigt svenska ungdomar ägnade sig åt sex.

Wolfgang Hansson