288 döda av narkotika 2000

Antalet dödsfall tredubblat på sex år

NYHETER

Antalet missbrukare som dött av narkotikaintag har tredubblats de senaste sex åren. Det visar en sammanställning som docent Peter Krantz på Rättsmedicinalverket i Lund har gjort, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

- Det är en dramatisk ökning, men jag är inte det minsta förvånad. Sammanställningen är bara ett sätt för mig att visa vad jag upplever varje dag i mitt arbete, säger Peter Krantz till TT.

Uppgifterna som Krantz tagit in från Rättsmedicinalverkets sex avdelningar visar att 99 personer avled till följd av narkotikamissbruk 1995. Sex år senare, 2000, var motsvarande siffra 288.

Stockholmsregionen och södra Sverige

Enligt Peter Krantz är ökningen störst i Stockholmsregionen och i södra Sverige. I Skåne, Blekinge, södra Halland och södra Småland var ökningen kraftigast, från 30 dödsfall 1995 till runt 110 sex år senare.

- Man får se det som ett storstadsfenomen där Skåne är en del av Köpenhamnsregionen. Det är förödande och kusligt när så många dör en plötslig död. Det är också ett samhällsproblem eftersom det är unga som dör, säger Peter Krantz.

Olika droger blandas

En orsak till den negativa utvecklingen är en allt bättre tillgång på narkotika i samhället, anser Krantz. Det har också blivit vanligare med missbruk där olika droger blandas utan hänsyn till de ökade riskerna för dödsfall. Framförallt yngre missbrukare blandar gärna narkotiska preparat, läkemedel och alkohol, uppger Krantz.

Heroinmissbruket har också ökat och Peter Krantz tycker sig också se att ungas rädsla och respekt för narkotika har försvunnit.

Allt fler unga människor

- Man har ingen riktig respekt för hur farligt narkotika är längre. Det ingår bara bland andra droger som alkohol och tabletter, säger han.

Peter Krantz upplever också i sitt arbete att allt fler som dödas av narkotika är unga människor, runt 20 år eller yngre.

- Jag tycker det. Jag kan inte säga det säkert, men för mig är det en ny typ av narkomaner som inte har en lång missbrukarkarriär bakom sig, säger Krantz.

Fredrik Sjöquist/TT