Utmattade hästar pinades i tre dygn

Nu polisanmäls hästhandlaren för djurplågeri

NYHETER

En av Sveriges största hästhandlare har polisanmälts för djurplågeri.

Aftonbladet kan i dag visa bilderna på de blodiga och utmattade hästarna.

- Hästarna hade sår som orsakats av att de stått för trångt i transporten i tre dygn, säger djurskyddsinspektör Linda Andersson.

Foto: DJURSKYDDSINSPEKTÖRE Linda andersson
Blodiga och trötta När polisen slog till mot den 56-årige hästhandlaren fann de tolv blodiga och sargade hästar som skulle säljas till Lettland. Hästarna hade tvingats stå upp i tre dygn i den felkonstruerade hästtransporten.

Aftonbladet kunde den 12 februari berätta om hur svenska hästhandlare medverkar till hästtransporter som kritiserats som både illegala och plågsamma. Den ljusskygga handeln klarar sig undan polisen genom fejkade handlingar och ständigt nya färdvägar.

Polisen slog till efter ett tips en 56-årig man.

Mannen, som är polisanmäld misstänkt för djurplågeri, är en av landets största hästhandlare. I sin ägo har han, enligt miljökontoret i Jönköping, uppemot 400 hästar som han bland annat säljer eller hyr ut till ridskolor. Mannen byter även in hästar från ridskolor.

Fick tips om transporten

Tullen i Stockholm fick tips om att ett fordon var på väg från Lettland via Stockholms hamn med 12 hästar som inte fått lämna bilen på tre dygn.

Tullen larmade i sin tur polisen som kunde räkna ut vilken tid transporten skulle vara i Gränna där den stoppades strax innan den skulle vidare med färjan till Visingsö.

Djurskyddsinspektör Linda Andersson, som anlände en stund senare, berättar om mycket lidande hästar som tvingats stå upp i bilen i flera dygn.

- Transporten var felbyggd och det syntes på djuren. De stod mycket tätt.

Djurskyddsinspektören konstaterade flera skador på hästarna:

Sårskador på sidorna, orsakade av att avskiljningen mellan hästarna satt för högt upp och hade skavt eftersom djuren ställts för nära varandra.

Sår på hästarnas svans-kotor, också orsakade av brist på utrymme.

En av hästarna låg ned, utslagen av kolik.

"Skyldig till ett allvarligt brott"

- De mådde helt klart inte bra. Att de fått stå i tre dygn hade tagit på hästarna.

Enligt Linda Andersson uppträdde hästägaren mycket kallt och intygade att han inte kände till att transporten skadade hästarna.

- I och med det anser jag att han har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Han är en van hästhandlare och då är det grundläggande att ha de kunskaperna.

En person med insyn i branschen uppger för Aftonbladet att detta var den 25:e transporten som mannen arrangerade från Lettland.

Britt Peruzzi