Räddad - av en isbrytare

Skotern drev till havs på ett isflak

NYHETER

Nils-Erik Viklund skulle bara ta en skoterrunda på isen.

Men han körde vilse - och hamnade långt ut till havs.

- När jag passerade en ränna förstod jag att det såg dåligt ut, säger han.

Hans räddning blev isbrytaren Vidar Viking.

Mirakelräddad Nils-Erik Viklund blev förvånad över hur långt ut från land han tagit sig. - Men så hade jag ju både kompass och GPS liggande hemma i stugan där de inte gjorde någon nytta, säger han.Foto : THOR LINDGREN

Sent i förrgår kväll skulle Nils-Erik Viklund, 48, köra en sväng med sin snöskoter i Luleå skärgård. Men han körde för långt ut från land, tappade orienteringen och brakade i väg åt helt fel håll.

Nästan två mil rakt ut från land blev det plötsligt farligt. En ränna i isen fick honom att inse att han när som helst kunde hamna i vattnet. Det skulle han inte överleva.

Nödropet gick fram

- Jag stannade med en gång och lyckades få fram ett meddelande till hamnen i Luleå via mobilen. Sedan bröts kontakten, säger han.

Men nödropet hade nått fram. Sjöräddningen i Göteborg tog kontakt med isbrytaren Vidar Viking som låg i närheten och gjorde maskintester.

- Vi såg honom ganska snart eftersom han blinkade med frontlampan på sin skoter, säger Torbjörn Kristiansen, befälhavare på Vidar Viking.

Fartyget sänkte farten för att inte spräcka isen där Nils-Erik Viklund stod. Ensam ute på isen såg han hur det upplysta skeppet långsamt närmade sig i natten.

- Vi hittade honom cirka fyra sjömil väst-sydväst om Rödkallen, säger Torbjörn Kristiansen.

- Det är mycket brutna rännor i det området och han hade tur som klarade sig så långt.

- Jag blev förvånad när jag förstod hur långt ut till havs jag lyckats ta mig. Men så hade jag ju både kompass och GPS liggande hemma i stugan där de inte gjorde någon nytta, säger Nils-Erik Viklund.

Skotern åkte på helikopterplattan

Han är oskadd och på gott humör över att ha blivit räddad. Eftersom Vidar Viking är utrustad med kran lyckades han också få med sig skotern som placerades på fartygets helikopterplatta.

- Jag vill verkligen ge en eloge till besättningen. Utan dem vet jag inte hur det hade gått, säger han.

Först sent i går kväll kunde han åter kliva iland på fast mark när Vidar Viking angjorde hamnen i Luleå. Hem till Rosvik norr om Piteå kom han inte förrän klockan tolv i natt.

- Det känns otroligt skönt att komma hem,

säger han.

Olle Castelius