Snart kan Balkan stå i brand - igen

Natostyrkorna inget hinder för gerilla-attacker

NYHETER

NEW YORK

I dag slåss några hundra gerillasoldater i Makedonien.

Om ett par veckor kan de vara flera tusen.

Om några månader eller år kan det vara krig.

Utvecklingen är skrämmande lik den i Kosovo.

Sköts vid gränsen Den makedonska polismannen Goran Stoyanovski, 28, dödades vid strider utanför byn Brest nära gränsen till Kosovo i går.

Som enskilda händelser är den senaste tidens skärmytslingar vid gränsen mellan Makedonien och Kosovo inte mycket att hetsa upp sig över. Ändå finns all anledning till oro.

Det enda som behövs för att förvandla området till en brandhärd är att makedonska säkerhetsstyrkor bestämmer sig för att ta i med hårdhandskarna.

Då kan rebellerna mycket väl få stöd från den stora minoriteten albaner som lever i Makedonien, 500 000 människor. Och då har vi ett nytt krig på Balkan.

Upptrappningen kan ske mycket snabbt. Gerillan har visat att den kan slå till trots närvaron av Natotrupper.

Vill inta Makedonien

Medlemmarna i den nya gerillarörelsen NLA har nästan alla ett förflutet i Kosovos befrielsearmé men de nöjer sig inte med provinsens befrielse. De vill ockupera delar av Makedonien som de anser tillhör Kosovo. Gerillan hotar med att slå till över hela Makedonien.

Landets regering har gjort klart att det inte kan bli tal om några territoriella eftergifter. Växer gerillan blir de makedonska säkerhetsstyrkorna förr eller senare tvungna att slå till hårt för att stoppa den.

Häromdagen lyckades gerillan stänga in landets inrikesminister i en attack nära gränsen. Makedonien svarade med att stänga gränsövergångarna till Kosovo.

Misstro mot FN

I förlängningen har NLA också ett annat mål som hotar den redan bräckliga freden. Att förena alla albaner som lever på Balkan i en gemensam nation, ett Stor-Albanien.

En dröm som är omöjlig att uppnå utan våld. Visionen delas av en annan albansk gerilla som är mycket aktiv i Presevodalen i södra Serbien, på gränsen till Kosovo. De är redan över tusen soldater.

Bland albanerna finns en rädsla att FN trots allt ska återge Serbien kontrollen över Kosovo nu när Milosevic är borta och en demokratisk regim styr i Belgrad. Den rädslan är ett vapen i gerillans händer.

Wolfgang Hansson