Gerillaledaren vid målet i Mexico City

Subcomandante Marcos möttes av jubel

1 av 2
MÖTTES AV JUBEL Tiotusentals anhängare jublade när zapatistgerillans ledare "Subcomandante Marcos" talade i Mexico Citys förort Xochimilco på lördagkvällen.
NYHETER

XOCHIMILCO

Ledaren för zapatistgerillan i södra Mexiko, befälhavare Marcos, och 23 zapatistledare möttes av 20 000 jublande anhängare när de på lördagskvällen kom till Xochimilco, utanför Mexico City.

På söndagen kommer de efter att ha passerat 12 delstater till huvudstaden och målet för 300-milamarschen, för freden. I Mexiko City ska de försöka förmå kongressen att anta ett lagförslag om rätt till självstyre för indianfolk.

Många år i djungeln

Den mytomspunne Subcommandante Marcos inledde resan med sina 23 andra befälhavare i delstaten Chiapas, där han har levt i djungeln i många år.

Indianer från stammarna tzotzil, chole, tzeltal och tojolabal och medlemmar av icke regeringsanknutna organisationer deltar också i marschen.

Den 300 mil långa färden har dessutom haft som mål att värva stöd för EZLN, Zapatistarmén för nationell befrielse, som inledde sina operationer i Chiapas 1994.

Dialog med nye presidenten

Mexikos nye president Vicente Fox lade strax efter sitt tillträde i december fram ett lagförslag i fredsfrågan. Fox har engagerat sig för att få igång dialogen med zapatisterna igen och lovordat marschen mot huvudstaden.

Zapatiströrelsen har egentligen bara genomfört en väpnad aktion. Det var i början av rörelsens existens 1994. Då intog en liten illa utrustad indianstyrka - en del av medlemmarna hade bara trägevär - några samhällen i Chiapas i en överraskningsattack. När regeringsstyrkorna gick till motoffensiv dödades många av revolutionärerna.

Bytt gevär mot internet

Efter det har zapatisterna legat lågt. De har förskansat sig i djungeln i Chiapas indianområden och bytt gevären mot datorer och internet.

TT-Reuters