Ingen ström förrän på tisdag

50 000 människor drabbade av strömavbrottet

NYHETER

Nära 50 000 människor i norra stor-Stockholm är utan ström efter en brand i en kabeltunnel i morse.

Och de kan inte räkna med någon el förrän på tisdag.

- Branden började på värsta möjliga ställe, säger Birka Energis driftschef Ingemar Karlsson.

Foto: Lasse allard
HÄR BÖRJADE BRANDEN Eldsvådan i kabeltunneln strax utanför Akalla har lämnat omkring 50 000 människor utan el.

Det var strax efter klockan 7 i morse som brandkåren fick larm om att det brann i en kabeltunnel nära Akalla på Järvafältet.

Kablarna brann av

Eldsvådan kunde släckas på ett par timmar, men då hade redan de kablar som förser bland annat Kista, Akalla, Husby och Tensta-Rinkeby med ström brunnit av. Ett tiotal meter av tunneln är helt utbrända.

Sedan i morse saknar nu 16 000 hushåll - cirka 50 000 människor - i nordvästra stor-Stockholm ström. Delar av mobilnätet har också slutat fungera.

Reparationerna kommer att ta mycket lång tid. Först på tisdag kväll räknar Birka Energi, som äger kablarna, med att elen ska kunna slås på igen.

- Det som kommer att ta längst tid är att reparera huvudkabeln på 110 kilovolt. Utan den finns det ingen möjlighet att mata ut ström till andra enheter i området, säger Ingemar Karlsson.

- Det är mörkt här, det finns ingen ström alls. De enda ljus man ser är billyktorna. Värmen är också borta, berättar en boende i Rinkeby för aftonbladet.se

Tio grader i lägenheterna

Om vädret håller i sig kommer värmen i de drabbade lägenheterna att sjunka till cirka tio plusgrader inom ett dygn.

- Vi får vara glada att det inte är kallare utomhus, säger räddningstjänstens presstalesman Jan Haenel.

Vad innebär det att vistas i den temperaturen hela tiden?

- De äldre och sjuka drabbas ganska hårt. Sjukhusen klarar förmodligen av att få igång egen värme men med servicehusen är det mer tveksamt.

Jan Haenels bästa tips till de drabbade är att försöka konservera värmen och samtidigt vara försiktiga med att använda eld.

I flera stadsdelar aktiverades krisplaner och all tillgänglig hemtjänstpersonal kallades in för att ta hand om gamla i området.Under söndagskvällen bildades en särskild krisgrupp för att samordna insatserna. Där finns representanter för Stockholms stad, räddningstjänsten, polis, militär, landsting, SOS Alarm och allmännyttiga hyresvärden Svenska Bostäder. Polisen har också inför natten fördubblat sina resurser i de strömlösa områdena.

Också flera pumpstationer som levererar kran- och avloppsvatten har slutat fungera, rapporterar TT. Tre pumpstationer för färskvatten slogs ut, liksom en pumpstation för avloppsvatten.

Stockholm Vatten höll under kvällen på att köra ut tankbilar till de olika områdena. Vid åttatiden fanns stationer i Hjulsta, Tensta och Rinkeby, med fler på väg.

Värsta möjliga plats

Också tunnelbanans norra gren mot Akalla och Hjulsta stod under flera timmar stilla.

Ingemar Karlsson har inte upplevt något liknande under många år.

- Det jag närmast kommer att tänka på är det stora strömavbrottet i Södertälje 1963, och i Härnösand vid slutet av 60-talet, då hela städer var utan ström.

Är elförsörjningsnätet i Sverige för känsligt?

- Det här är ett exempel på att vi har unika punkter i nätet, som inte kan ersättas av andra anläggningar. Det är det mest sårbara när sådana slås ut. Det här är ett ”worst case scenario” för oss.

Det började brinna på värsta möjliga plats?

- Ja.

Det finns ännu ingen förklaring till eldsvådan. Brandorsaken ska nu utredas.

Flera stora arbetsplatser berörs av strömavbrottet. Bland annat Ericssons, IBM:s och Tele2:s anläggningar i Kista och Aftonbladets, Svenska Dagbladets, Dagens Nyheters och Expressens Stockholms-tryckerier i Akalla.

Ericsson-anställda i Kista rekommenderades under kvällen att stanna hemma från jobbet i morgon.

Några skulle tillfälligt få flytta till andra arbetsplatser.

Begränsad t-banetrafik

Tunnelbanetrafiken på de blå och gröna linjerna blir enligt TT begränsad under måndagsmorgonen. Connex uppger att de kan köra trafik på hela nätet men med begränsad kapacitet under måndagsmorgonens rusning.

Samtliga extratåg under rusningstrafiken dras in. Det innebär att berörda tåglinjer trafikeras med tiominuterstrafik.

Connex rekommenderar sina resenärer att vara ute i god tid. "Det kan bli trångt på tågen", heter det i ett pressmeddelande.

Begränsningen gäller endast rusningstrafiken på måndag morgon. Trafiken kommer därefter att gå enligt ordinarie tidtabell, enligt Connex.

Här är det strömlöst

Mattias Källman

ARTIKELN HANDLAR OM