12-årig flicka fick fingrar avklippta

NYHETER

De båda systrarna lekte i det fallfärdiga ödehuset. Då rasade murstocken.

Ena flickan fick handen i kläm, två fingrar klämdes av. Den ena hamnade i vanten, det andra letade räddningstjänsten efter i flera timmar.

Den 12-åriga flickan opererades i natt på handkirurgen i Malmö.

Foto: OLA ANDERSSON
LEKTE I ÖDEHUSET Här lekte den 12-åriga flickan med sin syster när olyckan inträffade. Polisen och flickans föräldrar letade förgäves i huset efter det avklippta fingret.

Strax efter klockan två i går eftermiddag larmades polisen till ödehuset i Strömsberg, ett par mil norr om Karlskrona.

Letade efter försvunna fingret

– Flickan hade då förts till sjukhuset och vi fick en timme på oss att hitta hennes försvunna finger, berättar vakthavande befäl Claes Åsfeldt. Om det hittades inom den tiden skulle det kunna opereras fast igen.

Även räddningstjänsten kontaktades och fem man skickades till huset.

– Flickans föräldrar kom också hit och hjälpte till när de förstod att fingret måste hittas, säger räddningsledare Larsson.

- Men stora delar av huset är raserat och det var en omöjlig uppgift.

Efter tre timmar gav man upp. Då fanns den 12-åriga flickan redan på handkirurgen i Malmö.

– Vi skickade henne omedelbart vidare dit sedan hon fått smärtstillande medel av oss, säger Anna Karlberg, läkare på sjukhuset i Karlskrona. Vår tanke var att fingret skulle skickas efteråt, om det hade hittats.

Sent i går kväll inleddes operationen av flickan.

– Det kommer sannolikt att ta hela natten, berättade handkirurg Marianne Arner strax innan hon inledde operationen. Det är nu omöjligt att säga om vi kommer att lyckas - men chansen finns.

Taket hade ramlat in

De båda flickorna hade lekt i det fallfärdiga huset strax intill ån i Strömsberg. Det ligger ensligt vid en motionsslinga nästan en kilometer in i skogen och har stått tomt sedan början av 60-talet. Stora delar av huset är raserat. Taket har ramlat in och träd har vuxit in i byggnaden.

– Det har tidigare varit bostadshus i anslutning till en leksaksfabrik som funnits på platsen, berättar polisen. Fabriken brann på 40-talet.

Pelle Tagesson