Skål – för nya lördagsöppet

Foto: URBAN ANDERSSON
CHEFEN ÄR BEREDD Från och med juli kommer hela Sverige att ha lördagsöppet på Systembolaget, om regeringens alkoholproposition går igenom. ”Vi är förberedda, men inget beslut är ännu fattat”, säger Anitra Steen, chef för Systembolaget. Men redan nu i mars har många butiker fått kvällsöppet till klockan 20.
NYHETER

Nu blir det lördagsöppet på Systembolaget i hela Sverige.

I samtliga butiker.

I morgon presenterar socialminister Lars Engqvist förslaget för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Regeringen lägger fram sin alkoholproposition först om tio dagar. Redan i går kunde tv-Rapport avslöja delar av socialministerns förslag. Det blir lördagsöppet i hela landet.

Brottsligheten har inte ökat

172 butiker i sex län har haft lördagsöppet på försök i drygt ett år. I februari kom rapporten som slog fast att försöket fallit väl ut.

Alkoholforskarna Thor Norström och Ole-Jörgen Skog konstaterade att försäljningen gått upp med tre procent.

Ändå hade inte alkoholrelaterade brott som misshandel och rattfylleri ökat.

Med all sannolikhet kommer de nya öppettiderna att börja gälla från första juli. Och trots att det kommer att dröja innan beslutet är i hamn är Systembolaget väl förberett.

- När vi har tittat på vår budget har vi förberett oss för detta. Men det finns ännu inget beslut fattat, säger vd Anitra Steen.

Facket säger ja till förslaget

Håkan Elffors Johansson, som representerar personalen i förhandlingarna om de nya arbetstiderna, accepterar förslaget.

- Det är ett led i tiden. Vi måste möta våra kunder på ett serviceinriktat sätt. Vi kommer inte att lägga några hinder i vägen för detta, säger han.

Mp och v är negativa

Miljöpartiet och vänsterpartiet är negativa. Även delar av den socialdemokratiska riksdagsgruppen har aviserat att de inte vill utvidga öppethållandet.

- Om socialdemokraterna accepterar förslaget finns majoritet. Vi har ju drivit den här linjen i flera år nu, säger moderaten Leif Carlson, ledamot av socialutskottet.

Inget rökförbud på krogen

Enligt Rapport ingår även ett förslag om striktare regler för folkölsförsäljning. Det aviserade rökförbudet på restauranger införs inte heller just nu. Dessutom backar socialministern på förslaget att korta krogarnas öppettider från fem till tre på natten.

I stället får Folkhälsoinstitutet i uppgift att arbeta för tidigare krogvanor.

- Krogarna vill på frivillig basis själva arbeta för att förbättra krogmiljön. Vår uppgift blir att följa upp detta arbete, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet.

De nya öppettiderna

Butikerna som nu har öppet till kl 20

Elisabeth Lindham