Mordbrännare avslöjad – av lösta korsord

50-årig kvinna dömd till två års fängelse

NYHETER

Den 50-åriga kvinnan använde sina gamla tidningar för att anlägga bränderna.

Men hon gjorde ett misstag.

De lösta korsorden brann aldrig upp.

Foto: HELMUTH PETERSSON
TÄNDE PÅ MED TIDNINGAR Den 50-åriga kvinnan använde gamla tidningar för att starta bränder i ett hyreshus. Vid den tekniska undersökningen hittade polisen två lösta korsord som kunde spåras tillbaka till kvinnan. Hon har nu mot sitt nekande dömts till fängelse och skadestånd för mordbrand.

Därmed kunde polisen binda kvinnan till bränderna. I fredags dömde Kalmar tingsrätt henne till två års fängelse för mordbrand.

Enligt domen anlade kvinnan bränderna natten till den 17 januari i år. Inom loppet av några timmar brann det två gånger i samma hyresfastighet.

Bränderna vållade skador för 300 000 kronor.

Redan i ett tidigt skede riktade polisen misstankar mot den 50-åriga kvinnan. Hon höll dock fast vid att hon var oskyldig under hela rättegången.

Rätten trodde inte på kvinnan

Chefsåklagaren Bo Svensson byggde upp en stark kedja av indicier. Men det var de två korsorden i tidningen Östra Småland som slutligen fällde henne.

Kvinnans dotter hade löst det ena korsordet hemma hos sin mamma.

Det andra korsordet hade en väninna klurat ut och sedan givit tidningen till kvinnan. Just dessa exemplar återfann polisen vid den tekniska undersökningen.

Kvinnan hävdade i sitt vittnesmål att hon slängt tidningarna i en container. Det trodde inte tingsrätten på.

– Det får anses uteslutet att någon skulle ha klättrat in i containern och hämtat just de tidningar som användes för att anlägga branden, skriver tingsrätten.

– Vid en samlad bedömning av utredningen i målet finner tingsrätten ställt bortom allt rimligt tvivel att någon annan än kvinnan har anlagt bränderna.

Kvinnan har genomgått en mindre psykisk undersökning. Läkaren fastslog dock att kvinnan inte lidit av allvarlig psykisk störning.

Skadestånd på 320000 kronor

Den 50-åriga kvinnan dömdes även för skadegörelse av en cykel samt ett bedrägeriförsök mot ett försäkringsbolag.

Utöver minimistraffet för mordbrand på två års fängelse dömdes hon att betala drygt 320 000 kronor i skadestånd till det drabbade försäkringsbolaget.

Kvinnan har ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen.

– Vi fick domen i fredags och har pratat om ett överklagande. Men vi kommer inte att ta ställning till det förrän om en vecka eller två, säger kvinnans advokat Thomas Magnusson.

Elisabeth Lindham