Tjuvjägare skjuter våra flyttfåglar

De dödas för nöjes skull

1 av 2 | Foto: Peter Lindberg
Fridlyst måltavla Brun kärrhök är fridlyst i Sverige men på Malta har den blivit måltavla för prickskyttar. Varje år skjuts 9 700 bruna kärrhökar på Malta.
NYHETER

Flyttfåglarna är på väg hem till Sverige igen.

Men många kommer inte längre än till Malta.

En kvarts miljon europeiska fåglar faller offer för öns illegala fågeljakt varje år.

– Det är en nöjesslakt. De skjuter urskillningslöst på alla fåglar som flyger förbi. Från ladusvalor till flamingor och olika fridlysta rovfåglar, säger Peter Lindberg på zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Aggressiv stämning

I höstas var han nere på Malta tillsammans med ett tjugotal observatörer från olika naturskyddsföreningar i Europa. De var inbjudna av den lokala naturskyddsföreningen Birdlife Malta för att övervaka den illegala jakten.

– Vår uppgift var att räkna alla fåglar som föll ner omkring oss. Det var en mycket aggressiv stämning. En jägare visade sitt missnöje genom att skjuta mot oss.

Fågeljakten på Malta är en gammal tradition. Under flyttperioderna höst och vår passerar tio miljoner fåglar ön. De 25 inhemska fågelarterna får sällskap av drygt 200 arter från hela Europa.

Av de svenska fåglarna är det främst den illegala jakten på bivråk som oroar Peter Lindberg. Under de senaste tio åren har stammen minskat från 9 000 till 6 000 par.

”Jägarna skjuter på allt”

– När de kommer in över Malta går de in på låg höjd och blir lätta offer för jägarna som står och lurpassar överallt, dygnet runt.

– Jägarna sitter inne i stenhyddor och skjuter prick på allt som flyger förbi. Häromdagen fick jag höra hur en bilist hade stannat på motorvägen, tagit fram sitt hagelgevär och skjutit en fiskgjuse som satt på en stolpe intill vägen. Sen slängde han in fågeln i bilen och körde vidare.

Vad Peter Lindberg blir mest upprörd över är jaktens meningslöshet. De skjutna fåglarna tas ofta inte ens om hand. Skadskjutna och döda fåglar blir liggande på marken.

– Det är skrämmande att se vackra rovfåglar bara skjutas ner och bli liggande i buskagen. Bara en bråkdel av de skadskjutna fåglarna tas om hand av veterinärer.

Elisabeth Lindham