Nära panik på börsen i New York

Handeln avlutades med fritt fall

NYHETER

NEW YORK

En skräckens darrning drog genom New York-börserna på måndagen, när handeln avslutades med ett fritt fall.

- Vi har nått ett nytt psykologiskt lågvattenmärke, sade en börsanalytiker till TT efter den dystra börsdagen.

Vinstvarningar, nedskärningar och allmänt dåliga utsikter för flera telekommunikations- och databolag fick investerare både på New York Stock Exchange och Nasdaq att sälja frenetiskt. I täten för de dåliga beskeden gick bland andra Ericsson, Cisco systems och Microsoft.

Den teknologitunga Nasdaq-börsen tappade över sex procent och hamnade under den "magiska" 2 000-nivån. Det är långt från toppnoteringen för ett år sedan på 5 048 punkter och har fört Nasdaq tillbaka till dess värden från hösten 1998.

”Läget nästan panikartat”

Också Dow Jones industriindex föll dramatiskt, och minskade med 436 punkter eller drygt fyra procent - detta vid en tidpunkt då USA ser hur de rekordmånga goda åren bytts ut till en ordentlig kur av fallande börsvärden och befarad lågkonjunktur.

- Jag skulle inte gå så långt som att kalla läget panikartat. Men det är inte långt ifrån, sade en börsanalytiker.

I genomsnitt har de ledande nya teknologiaktierna tappat drygt 60 procent den senaste tiden. Måndagen var speciellt mörk för svenska Ericsson, som förföljts av ökat misstroende efter de senaste veckornas besked.

- Ett redan dåligt förtroende för Ericsson bland många investerare urholkades ordentligt i dag, sade en amerikansk investerare till TT om den aktie som tillhörde de stora förlorarna.

Investerare i USA ifrågasatte åter hur ledningen för Ericsson kan sitta kvar efter de dåliga resultaten.

Under börsdagen som helhet försvann en fjärdedel av Ericssons aktievärde i New York.

Cisco avskedar

Stämningen på Wall Street var dock dyster från början, i och med beskedet att nätverkstillverkaren Cisco systems tänker börja avskeda, då ledningen för det tidigare trendiga teknologiföretaget inte vågade sia om hur länge USA:s dåliga ekonomi ska fortsätta. Ciscos aktier backade med nästan nio procent. Microsofts aktier förlorade lika mycket, sedan Microsoft meddelat att företaget inleder samarbete med den Internetorienterade auktionsfirman eBay.

När klockan slog på New York Stock Exchange exakt klockan fyra på eftermiddagen, visade endast en knappt handfull företag en lyckad börsdag.

Men trots en av de värre dagarna på Wall Street andades ändå en del analytiker viss förhoppning.

- Det här är en rejäl baksmälla. Men det finns flera anledningar till varför vi kommer att se att marknaden kommer att återhämta sig. Ingen vet när, men det finns många intressanta bolag på börsen, sade en börsanalytiker.

Grim Berglund/TT