Kundlivet är rena hundlivet

Ny undersökning avslöjar: Vi hatar vardags- shopping

1 av 2 | Foto: kai rehn
Jo - VISST KAN DET BLI SKOJ ATT handla Andreas Hillestav, Linda Johansson och Lise Lott Runbom tycker att butikerna borde satsa mer på att ge kunderna tips och idéer. Då skulle det bli roligare att shoppa. "Att köpa mat och toapapper är väl mest ett nödtvång", säger Andreas.
NYHETER

Svenskarna är hjärtligt trötta på att springa till affären och handla mjölk, ost och toapapper.

Och vi struntar allt oftare att skriva shoppinglista.

Det avslöjas i en ny stor undersökning om våra butiksvanor.

Drygt 9 000 personer på 21 orter i landet har svarat på frågor om sitt vardagshandlande. Resultatet presenteras i dag på Elmia Food Mart, Skandinaviens största mässa för dagligvaruhandel.

81 procent svarar att de inte är roade av rutinhandlandet. Det viktigaste tycks vara att så snabbt som möjligt komma ut ur butiken.

73 procent av kvinnorna och 81 procent av männen har aldrig inköpslista med sig.

Vilka varor river vi med oss efter ett hastigt beslut vid hyllan? Svar: stilldrinks, dressing, kosttillskott, frukt-yoghurt, buljong, sås"

– Ofta tycks det gälla sådant som vi inte är i "krisbehov" av men blir påminda om i butiken, säger Egil Bråthe, som genomfört intervjuundersökningen.

Butiken blir ett skafferi

Den visar också att allt fler människor handlar allt oftare. Personer i mindre hushåll använder nästan butiken som skafferi.

– Nya stressade livsmönster ger nya köpbeteenden - man hinner inte planera, man glömmer, man smiter in och kompletteringshandlar titt och tätt, säger Egil Bråthe.

Något som piggar upp många kunder, 59 procent av de tillfrågade, är om det pågår demonstrationer och smakerbjudanden i butiken.

– Mums, smakar gör man gärna, bekräftar tre konsumenter på språng i en av Jönköpings cityhallar: Linda Johansson, 21, Lise Lott Runbom, 21, och Andreas Hillestav, 17.

Alla tre konstaterar unisont att den eviga jakten efter dagligvaror är trist.

Kör ni med inköpslista?

– Aldrig till vardags - bara när man ska storhandla, säger Linda och Lise Lott.

”Det borde hända mer i butikerna”

Hur ska det bli roligare att handla, tycker ni?

– Det skulle hända mer i butikerna - man skulle få mer tips och idéer, mer förslag på spännande rätter. Och så skulle priserna sänkas.

Ebba von Essen