Åtalade för Bromma- mordet inför rätta i dag

16-åring sköts i halsen i uppgörelse om valiumtabletter

NYHETER

Två unga män, 19 och 17 år gamla står åtalade för dödsskjutningen av en 16-årig skolelev i Bromma gymnasium.

Ett dödande skott i halsen, efter ett bråk om 500 blå valiumtabletter.

I dag startar rättegången kring det som kallats Brommamordet.

- På väg från skolan tog jag valium för att lugna ner mig, säger en av de åtalade.

Foto: Jonas Bilberg
18 januari i år Hela skolan var i chocktillstånd efter dödsbeskedet. 16-åringen sköts ihjäl på en av skolans toaletter i en uppgörelse om droger.

Klockan 9.30 i förmiddags samlades rätten i sal nio vid Stockholms tingsrätt. Till höger om åklagaren satt den döde 16-åringens föräldrar och hans äldre bror.

De två åtalade: 19-åringen, som har erkänt att han höll i det skarpladdade vapnet och avlossade skottet som dödade den unga skoleleven, och den 17-åriga pojken, som är misstänkt för att vara hjärnan bakom händelsen, är båda propert klädda och välfriserade.

17-åringen stirrar ned i bordet framför sig. Men då han tilltalas redogör han för sin sak, högt och tydligt.

Erkänner köp av tabletter

Han erkänner utan omsvep att han köpt ut omkring 500 valiumtabletter till en kamrat. Samma tabletter som hittades i den döde 16-åringens ficka och i en toalettstol på Bromma gymnasium den 18 januari. Tabletterna hade han kommit över för tio kronor styck.

- Min kamrat ville få tag i något lugnande och jag gjorde väl honom en tjänst, säger 17-åringen.

Om sitt eget brukande av narkotika säger han:

- Jag anser inte att jag har missbrukat. Jag har tagit något då och då för att jag mått dåligt, eller haft svårt för att sova.

Välanpassade killar

Men den här rättegången kommer inte att handla om droger. Inte heller om socialt missanpassade ungdomar som är tungt belastade av missbruk och kriminalitet.

Framför oss sitter två välanpassade killar, anklagade för att ha genomfört en dödsskjutning i det mycket välanpassade villaområdet Bromma.

Men dessa tabletter är ändå det centrala i rättegången, eller som åklagare Birgitta Lindgren uttrycker det:

- De här tabletterna är orsaken till att vi sitter här i dag.

17-åringens kamrat blev senare bestulen på tabletterna av två bröder. En av bröderna sitter med i rättegångssalen, en är död.

- På väg från skolan tog jag valium för att lugna ner mig, säger 17-åringen.

Den 18 januari hittades den 16-åriga skoleleven skjuten i halsen inne på Bromma gymnasium. En tid senare greps två unga män, 19 och 17 år gamla, misstänkta för inblandning i dödsskjutningen.

I polisförhör har 19-åringen erkänt att det var han som höll i vapnet, och att han tryckte pistolmynningen mot 16-åringens hals. Men han säger att skottet gick av, utan att han själv kunde styra över det.

Yrkar på mord

Det är nu åklagarens uppgift att försöka knäcka hans version. Genom att pressa fram ett erkännande eller genom att lägga fram så pass övertygande bevisning att rätten väljer att fälla för mord. Hon har sex dagar på sig.

Kammaråklagare Birgitta Lindgren tvekar inte. Hon säger att hon kommer att driva linjen att 19-åringen sköt för att döda.

- Jag har åtalat för mord alternativt grovt vållande till annans död. Men självklart kommer jag i första hand driva linjen att skottet var avsiktligt. Att han dödat med berått mod, säger kammaråklagare Birgitta Lindgren.

Satt med döende broder i famnen

Redan under den första rättegångsdagen räknar Birgitta Lindgren med att kunna höra den dödes storebror. En 19-årig man som tvingades att ringa sin lillebror och be honom komma till skolan, och som senare sitter med sin livlöse lillebror i famnen i väntan på ambulans. Han är ett av åklagarens huvudvittnen.

Advokat Jan C Anderson kommer på sin sida att lägga fram bevisning som talar för att dödskjutningen var ett misstag. Att 19-åringen var kraftigt påverkad av ecstacy och att han efter dödsskjutningen försökte rädda 16-åringens liv, genom att göra mun-mot-munmetoden.

Tio åtalspunkter mot männen

Åtalet mot de båda männen inehåller totalt tio åtalspunkter.

19-åringen står åtalad för mord alternativt grovt vållande till annans död, två fall av narkotikabrott, brott mot vapenlagen och grovt olaga tvång.

17-åringen står åtalad för medhjälp till grovt vållande till annans död, tre fall av narkotikabrott, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen, häleri och grovt olaga tvång.

Rättegång bakom lyckta dörrar

Den första timmen vid dagens rättegång handlade om huruvida rättegången skulle vara öppen för allmänheten eller inte. Efter att rättens ledamöter vid två tillfällen diskuterat frågan beslutades att rättens dörrar ska vara stängda för offentligheten. Detta gäller huvuddelen av rättegången, den del som rör dödsskjutningen vid Bromma gymnasium.

- Min huvudman känner stor press. Han och hans familj har utsatts för hot och han kommer därför inte fullgöra rättegången med åhörare närvarande, förklarade 19-åringens advokat Jan C Andersson.

Claes Thunblad