Hackerintrång hos fyra av fem företag

Databrott bakom förluster på fyra miljarder i USA

NYHETER

Fler än fyra av fem amerikanska bolag och myndigheter har upptäckt försök till dataintrång. Mer än hälften av dem uppger att de drabbats ekonomiskt under förra året.

Sammanlagt har de förlorat cirka fyra miljarder kronor genom databrott.

Det visar en nyligen presenterad amerikansk rapport utförd av datasäkerhetsinstitutet CSI i samarbete med den federala polisen FBI. Det är sjätte året i rad rapporten presenteras.

CSI, Computer Security Institute, är en sammanslutning för personer och företag verksamma i just datasäkerhetsbranschen.

586 amerikanska företag, organisationer och myndigheter har anonymt kunnat svara på frågor kring databrott och de skador de drabbas av.

- Inget tyder på att läget skulle vara annorlunda i Sverige, säger Leif Åkesson, vd i e-säkerhetsföretaget App Gate i Göteborg, till TT.

85 procent av de tillfrågade uppger att de under de senaste 12 månaderna upptäckt olika former av dataintrång. 64 procent säger också att de drabbats av ekonomiska skador till följd av intrången.

Hemligheter och bedrägeri

I första hand handlar det om förluster till följd av stöld av olika typer av företagshemligheter och i andra hand om rena ekonomiska bedrägerier. De ekonomiska skadorna blir värre för varje år enligt statistiken. 186 av de drabbade företagen och organisationerna uppgav de samlade förlusterna förra året till närmare fyra miljarder svenska kronor.

- Det visar bara att det är hög tid att ta datasäkerhet på yttersta allvar, säger Leif Åkesson.

I takt med att Internets tillväxt ökar också antalet angrepp via Internetanslutningarna. 70 procent av de drabbade uppger att angreppen har kommit via nätet under förra året - en ökning med 20 procent jämför med 1999.

Men det innebär inte att attacken i sig kommer från utomstående. 40 procent av de angripna organisationerna uppger att attackerna kommer från utomstående. Resten härrör på ett eller annat sätt från "insiders".

Internt missbruk

Mindre allvarligt, men ändå nog så allvarligt om man har otur, var att nio av tio företag och organisationer upptäckte att anställda under året använde sina Internetanslutningar till att ladda hem förbjudet material. Då handlade det om allt från porrbilder till piratkopierade program som laddades ned på företagets datorer.

I USA liksom i Sverige är intresset från de drabbade att anmäla intrången begränsat. Om än stigande i USA där 36 procent av fallen rapporterades vidare till polis - att jämföra med exempelvis 1996 då bara 16 procent av fallen rapporterades.

Anders Lignell/TT