Hyresgästerna vann över stan

Kammarrätten: Kommunstyrelsen fick inte ta fyra miljarder ur bostadsbolagen

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL <b>förlorare</b>
"ärendet är avgjort" "Nu vet vi inför framtiden att fullmäktige ska tycka till först. Men det här ärendet är avgjort och klart", säger Carl Cederschiöld (m) finansborgarråd .
NYHETER

Stockholms kommunstyrelse hade inte rätt att lägga beslag på de fyra miljarder kronor som de kommunala bostadsbolagen fick i vinst.

Det står klart efter en dom i kammarrätten.

Sommaren 1999 beslutade Kommunstyrelsen att föreslå en utdelning av pengar till ägarna av de kommunala bostadsbolagen - det vill säga Stockholms stad. 3,85 miljarder kronor fördes över från företagens kassa och in i Stockholms stads.

Men pengarna, hävdar Hyresgästföreningen, var hyresgästernas. Inte stadens. De skulle användas till upprustningar av bostadsområden i förorterna och till hyressänkningar. Dessutom måste bolagen ha råd att gå med förlust om tiderna skulle bli sämre.

Pengarna kom från utförsäljning

- Det var dumt att samla dem på hög i bolaget så länge, men ingen trodde att någon skulle komma och sno dem, säger Sune Dahlqvist, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

De närmare fyra miljarderna kom till stor del från allmännyttans utförsäljning av bostäder. Beslutet om att föra över dem till staden fattades i Kommunstyrelsen. Och det, menar nu kammarrätten, var fel. Beslutet var så viktigt att det borde fattats i fullmäktige.

- Nu har de fått fel i kammarrätten och måste fatta ett nytt beslut, säger Sune Dahlqvist.

Finansborgarrådet Carl Cederschiöld (m) anser inte att det behövs.

- Nu vet vi inför framtiden att fullmäktige ska tycka till först. Men det här ärendet är avgjort och klart, säger han.

"Pengarna är outnyttjade"

I det här fallet bekräftade fullmäktige styrelsens beslut i februari 2000.

Då hade riksdagens stopplagstiftning som skulle hindra just sådana transaktioner trätt i kraft.

- Skattebetalarna skulle inte få disponera pengarna som de ville, säger Carl Cederschiöld. Stopplagen var hela anledningen till att vi förde över pengarna över huvud taget.

Just nu finns pengarna kvar outnyttjade i Stockholms stad. Carl Cederschiöld tycker inte att hyresgästerna har mer rätt till dem än andra.

- Bolagen ägs av kommunen. Pengarna ska användas till sådant som är bra för alla stockholmare, säger han.

Åsa Kristoffersson