ett ögonblick...

Barbro Engman, hyresgästernas ordförande som snart är utan bostad.

NYHETER

- Läget är förtvivlat. I maj går mitt andrahandskontrakt på min lilla etta ut. Sedan måste jag börja om med detta eviga lägenhetssökande. Tidigare har jag bott i perioder hos min dotter eller goda vänner, men det fungerar inte i längden. Jag har förut också pendlat dagligen från Borlänge till Stockholm.

Vad ska du göra om du hittar någonstans att bo?

- Det måste ordna sig. Men problemet är att jag ska hitta någon enligt konstens alla regler. Det är inte lätt. Dessutom konkurrerar jag och många med mig med de börsnoterade företagen. De drar sig inte för att betala skyhöga hyror och förstör därmed andrahandsmarknaden.

Kan du tänka dig att köpa en lägenhet?

- Absolut inte. Hyresrättsboendet ska man inte behöva överge. Det är en alldeles utmärkt boendeform. Men utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm har satt hyresrätten på undantag. Det måste ske en förändring annars kommer Välfärdsstockholm att utarmas. Viktig arbetskraft kan inte flytta hit för att det saknas bostäder.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Någonstans att bo. Men det finns ändå en del positiva sidor med det här. Jag har lärt mig hur sjuk bostadsmarknaden i Stockholm är med all sin svarthandel och sina ockerhyror.

Caroline Forsman