Vässa klorna, riksdagen

Ministrarna glömmer bort var makten faktiskt finns

NYHETER

Om jag vore riksdagsledamot skulle jag arrangera en demonstration utanför Rosenbad.

Det gör andra grupper som regeringen glömt bort.

EN BLUNDER, BODSTRÖM Justitieminister Thomas Bodström är en av ministrarna som verkar ha glömt att riksdagen existerar. Bodström berättade i måndags att polisen skulle få 600 miljoner kronor extra. Det lät som ett regeringsbeslut, men faktum är att riksdagen bestämmer om det blir några pengar. Om ungefär tre månader. Lika glömsk är utbildningsminister Thomas Östros.

Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar. Den inleds med ett kapitel om statsskickets grunder. Den första meningen lyder så här:

– All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

Det finns olika sätt att organisera folkmakten. Det vanligaste i västvärlden är den representativa demokratin. Så även i Sverige. Riksdagen ska utgöra ett slags genomsnitt av svenska folket och fatta de avgörande besluten.

Desto tråkigare att regeringen har så svårt att komma ihåg att riksdagen existerar. Exempelvis presenterade justitieminister Thomas Bodström i måndags något som salufördes som ett beslut av regeringen. Polisen skulle få 600 miljoner kronor extra.

Men det var inget beslut. Vad det handlade om var att regeringen hade lyckats ena sig om ett förslag inför förhandlingarna om vårbudgeten med vänsterpartiet och miljöpartiet. Beslutet fattas av riksdagen - om tre månader ungefär.

I går var det dags igen. Utbildningsminister Thomas Östros meddelade i en debattartikel att regeringen i vårbudgeten satsar 200 miljoner på att höja kvaliteten på vissa områden inom universitetsutbildningen, exempelvis samhällsvetenskap och teologi. Att riksdagen skulle ha med saken att göra framgick bara för en van läsare.

Två flagranta brott

När Göran Persson blev statsminister ville han sätta riksdagen i centrum:

–  Riksdagen är första statsmakten, och det är viktigt att stärka dess inflytande. Det är där, inte i medier, som utspelen ska göras, meddelade den nybakade statsministern.

Veckans två första dagar bjöd alltså på två flagranta brott mot den principen. Bodström talade på Norrmalms polisstation. Östros lät orden välla fram på en debattsida. Ingen valde den av statsministern påbjudna riksdagen, folkmaktens centrum.

Riksdagsledamöterna är dock påfallande toleranta. Fortfarande har ingen demonstration anordnats utanför Rosenbad under parollen ”Vi finns också, Persson”.

Sex av tio interpellationer, frågor från riksdagsledamöter till statsråd, besvaras efter utsatt tid. När vice statsminister Lena Hjelm-Wallén i går, i riksdagen faktiskt, försökte sig på en förklaring blev den att regeringskansliet är överhopat av arbete.

Riksdagen har makten

Möjligen är det så. Men det är inte mer ansträngande att presentera förslag i riksdagen än på polisstationen eller på tidningssidan. Så vässa klorna, riksdagsledamöter. Det är faktiskt ni som har makten. Inte regeringen.