Flicka fick avklippt finger tillbaka

Skadades under lek i ödehuset

NYHETER

Malmö. Med svåra smärtor i sin söndertrasade hand gick den 12-åriga flickan en kilometer genom skogen.

– Hon vågade inte titta på sin hand, hon förstod att flera fingrar var borta, berättar hennes pappa.

Foto: Ola Andersson
Flickan och hennes storasyster lekte i det här ödehuset.

I söndags skadades flickan i ett fallfärdigt ödehus i Blekinge. Nu ligger hon på Malmö allmänna sjukhus, opererad på handkirurgen.

– Det har varit mycket smärta och tårar, berättar hennes pappa. Men nu är hon piggare. Läkarna tycker att operationen har gått bra.

De har lyckats sy fast hennes vänstra långfinger, som låg kvar i hennes vante, och reparera de svåra benbrotten i ringfingret.

Pekfingret är borta

Däremot har hon förlorat en del av sitt pekfinger. Trots ett intensivt sökande lyckades räddningspersonalen inte hitta fingret i ödehuset.

Flickan hade varit i huset tillsammans med sin två år äldre syster, när plötsligt en del av murstocken rasade och slog sönder hennes hand. Flickorna var förtvivlade och 12-åringen hade oerhörda smärtor.

En kilometer in i skogen

– Hennes syster ville springa efter hjälp, men flickan ville inte bli lämnad ensam i skogen, säger pappan. Storasyster gjorde ett jättejobb som hjälpte henne hela vägen hem, en hel kilometer genom skogen.

Från hemmet ringde flickorna efter pappan som omedelbart körde dem till sjukhuset i Karlskrona.

– Läkarna konstaterade hur illa skadad hon var och skickade oss direkt med ambulans till handkirurgen i Malmö, berättar han.

Där får hon nu stanna i ytterligare minst en vecka.

Pelle Tagesson