Engelsmännen är så trötta att de inte orkar älska

NYHETER

Man kan inte annat än tycka synd om engelsmännen. Från Irland kommer en syrlig kommentar: England är Europas spetälska.

Fastän ansvarige ministern Brown säger att allt är under kontroll. Det är inte så. Det är nya fall av mul- och klövsjuka varje dag och turismen håller på att gå åt skogen.

Dessutom orkar de arma engelsmännen inte längre med erotik. Ha sex som det heter på nysvenska.

Jag har aldrig gått på det där uttrycket: "No sex thanks, we are British." Riktigt så sexualfientliga är inte engelsmännen. Men det har alltid varit mycket skämt om hur pryda de är. Kommer från viktorianismen.

Prydhet är dock som de flesta känner till en viktig ingrediens i erotiken. För många är det så. Så kallad frigjordhet är som de flesta vet inte särskilt upphetsande.

Men nu är det så att förutom galna ko-sjukan, förutom mul- och klövsjukan så har engelsmännen drabbats av sjukdomen sextrötthet.

De har ett tv-program i England med en naken kock. Ett nytt grepp, som väl är tänkt att kombinera mat och erotik. Inte alls dumt tänkt. Den nakne kocken har blivit mycket känd. Nu säger han att han är för trött för att orka med erotik. Jamie Oliver heter han och är ung och gift med en kvinna som heter Jules.

I England kallas fenomenet Tins - two incomes, no sex.

Två inkomster, inget sex.

En ny undersökning utförd i Storbritannien uppger att femtio procent av dem som arbetar är för trötta för erotik. Ytterligare ett institut, Work Life Balance Centre, fann att tio procent av alla som jobbade var så trötta när de kom hem att de gick och lade sig och sov.

Gränsen tycks gå vid 48 timmars arbetsvecka. Det är för många timmar för att det ska finnas lust att älska. Utmattningen är lika stor i alla samhällsklasser. En lastbilschaufför orkar inte med sex, det gör inte heller en man eller kvinna som jobbar på kontor.

Engelsmännen jobbar fler timmar än tyskar, fransmän och italienare. De tar på sig mer övertid.

Hela situationen har förvärrats. På bara några år arbetar nu fyra miljoner engelsmän mer än 48 timmar i veckan. Det är en fördubbling, jämfört med hur det var för fyra år sedan. Då tog folk det lite lugnare. Den energi som finns kvar när de äntligen kommer hem används lite fel. Det blir bråk med äkta hälften. En hel del orkar inte natta sina barn eller läsa läxor med dem.

I något skede gick det snett i England. Det gäller både djur och människor. De arma människorna vet att det är fel på balansen. De säger också att de presterar sämre när de jobbar så mycket. Alltså på jobbet.

Fler timmar på jobbet höjer inte kvaliteten på vad de presterar. Det är tvärtom.

Det handlar om materiell levnadsstandard för de flesta. Men priset är väl högt. Även för samhället. De uttröttade arbetarna råkar ut för bilolyckor och andra olyckor.

Älska? Nej, vi är engelsmän. Vi är för trötta.