Ringholm gör tomtklipp

Finansministern går emot sitt eget parti i Stockholm

NYHETER

Finansminister Bosse Ringholm har anmält sitt intresse för att köpa sin tomträtt trots att socialdemokraterna i Stockholms kommun starkt motsätter sig den billiga utförsäljningen.

Slutför Ringholm köpet så får han tomten till en fjärdedel av taxeringsvärdet.

– Jag fattade mitt beslut redan för ett och ett halv år sedan och kommer att fullfölja, säger Ringholm till Aftonbladet.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
KLIPP GÅR FÖRE PARTIKAMRATER Här står finansminister Bosse Ringholm framför sin Enskedevilla i Stockholm. Nu har han anmält sitt intresse för att köpa tomten av Stockholms stad för en fjärdedel av taxeringsvärdet – trots att hans partikamrater rasar mot tomtrean.

Sedan gammalt äger villaägarna sina hus men hyr tomten av staden.

Sommaren 1999 klubbade den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus igenom att priserna på tomträtter skulle sänkas.

Efter sänkningen kunde tomträtterna övertas för 50 procent av taxeringsvärdet.

Anmälde sitt intresse

Bosse Ringholm anmälde sig direkt efter att beslutet var fattat, berättar han då Aftonbladets reporter möter honom i Regeringskansliet, Rosenbad. Han fick ett erbjudande om att köpa tomträtten för 200 000 kronor. Taxeringsvärdet var 400 000 kronor.

Vid det senaste årsskiftet höjdes taxeringsvärdet kraftigt och Ringholms tomträtt värderas i dag till cirka 800 000 kronor.

Men eftersom finansministern lämnade in sin ansökan före årsskiftet gäller de gamla reglerna och slutnotan på tomten blir därför en fjärdedel av taxeringsvärdet.

Tänker genomföra affären

Finansministern säger att han tänker genomföra affären, trots att han anser att borgarna i Stockholm säljer ut tomträtterna till för låga priser.

– De har en låg prisnivå. Men vi kan inte ha olika regler för olika typer att medborgare. Jag accepterar erbjudandet och tänker fullfölja det, säger Bosse Ringholm.

Fallet är ett klart parallellfall till Freivaldsaffären, om än inte lika ideologiskt laddat.

Socialdemokraterna är inte emot utförsäljningen, som i fallet hyresrätterna, men vill ta betydligt mer betalt.

Har du några planer på att avgå?

- Nej, men jag är villig att diskutera frågan om köpet av tomträtten och kritiken dyker upp i de socialdemokratiska leden, säger Bosse Ringholm till Aftonbladets reporter.

Urholkning av stadens ekonomi

Under det senaste s-styret kunde man köpa sin tomträtt för 73 procent av markens värde. Hittills har 18 000 tomträttsinnehavare anmält sitt intresse för att köpa loss tomten de bor på. 10 200 är redan sålda.

Det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Annika Billström var mycket kritisk när det stod klart att Laila Freivalds ville köpa loss sin hyresrätt.

Hon är mildare i sin kritik av Bosse Ringholm.

Hon vill inte närmare uttala sig närmare om finansministerns agerande, utan säger att det är ”upp till honom”.

Desto beskare blir Annika Billström när hon uttalar sig om den moderata politiken i Stockholm.

– Det är klart att det här är fruktansvärt upprörande. Det tycker vi socialdemokrater, säger Billström till Ekot.

– Genom att man gör de här realisationerna så innebär det att man drar undan 4 400 miljoner kronor från den kommunala verksamheten. Alltså pengar som skulle kunna användas till viktiga saker i kommunen, säger hon till Ekot.

Den som köpt fri sin tomt kan sälja sitt hus till ett betydligt högre pris.

Kvarleva från början av förra seklet

Jens Kärrman, Andreas Alfredsson, Maria Saving, Oísin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM