Djurvännen Odd Lindberg i skuldhärva

Sälfilmaren betalade inte för kor – jagas av staten

NYHETER

Först vanvård av hästar och kor.

Nu är familjen också eftersökt av staten för smitning från betalning av kor.

Sälfilmaren Odd Lindberg har hamnat i rejält blåsväder.

NY SKANDAL Den kände norske sälfilmaren Odd Lindberg har hamnat i nytt blåsväder. Aftonbladet avslöjade i förra veckan chockerande vanvård där Lindberg bor. Nu jagas paret Lindberg dessutom av staten för att ha smitit från betalningen av två kor.

Aftonbladet avslöjade förra veckan att Odd Lindberg har fått ett föreläggande för att han vanvårdat fyra kor.

Paret Lindberg eftersöks nu dessutom av staten för att ha smitit från betalningen av två kor de köpte från Naturvårdsverket vid Hornborgasjön. Odd Lindberg hämtade korna i mars 1998 men har än så länge inte betalat de 9 205 kronor som skulden nu är uppe i.

Köpet gjordes formellt av hans hustru och när pengarna inte betalades lämnades räkningen över till kammarkollegium för indrivning. Familjens skyddade identitet har dock gjort detta omöjligt.

Världskänd för sälfilmer

Odd Lindberg blev världskänd sedan han för tio år sedan avslöjade den grymma norska jakten på sälungar. Han blev snabbt Norges mest hatade man. Familjen förföljdes, misshandlades, frystes ut och tvingades fly till Sverige.

Här har han under skyddad identitet bosatt sig i en sliten gård på landet. Handskrivna lappar hotar med böter för den som beträder marken och gården är videoövervakad enligt Odd Lindberg.

Vanvården avslöjades

Han har ofta synts i medierna och deltagit i debatten kring det moderna lantbruket. Konsekvent har han ställt sig på djurens sida.

Det kommer därför som en överraskning för många att Odd Lindberg själv vid två tillfällen vanvårdat djur så allvarligt att kommunens djurskyddsinspektörer tvingats ingripa.

I januari förra året konstaterade kommunens djurskyddsinspektör att Lindbergs två hästar var kraftigt vanvårdade. Djuren saknade bland annat foder, vatten och skydd. Dessutom behövde de ryktas och få hovarna omskötta.

Inspektören upprörd

Odd Lindberg löste problemet genom att byta hästarna mot två kor. Djurskyddsinspektören var dock så upprörd över vanvården att han i ett brev uppmanade den som levererat korna att omedelbart meddela kommunen om han sålde fler djur till Lindberg ”... för att säkerställa att vanvård inte upprepas”.

Ett år senare tvingas kommunen ingripa med ett föreläggande när fyra kor far illa hemma hos Lindberg. Lindberg hävdar att korna inte är hans utan tillhör en bekant som bor på en annan gård.

Enligt uppgift till Aftonbladet ägs dock korna av Odd Lindbergs hustru. I Jordbruksverkets register över nötboskap framgår det att hustrun i dag äger två kor sedan fyra djur nyligen slaktats.

Fotnot: Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt Odd Lindberg för en kommentar.

Olle Castelius