73-årig man försökte strypa pojke

NYHETER

Den 73-åriga mannen slet tag i den elvaåriga pojken och tog strupgrepp.

Mannen har erkänt att hans avsikt var att döda pojken.

- Den här elvaåringen har tillsammans med några kompisar haft en del busstreck för sig. Den äldre mannen hade väl ilsknat till, säger kriminalinspektör Ewa Malm till Aftonbladet.se.

Händelsen utspelade sig i Fältöverstens köpcentrum på fashionabla Östermalm i Stockholm vid åttatiden i går kväll. Två förbipasserande kvinnor som blivit vittnen till övergreppet lyckades till slut lossa den äldre mannens strupgrepp kring elvaåringens hals.

- Det här var utan tvekan ett försök till mord. Pojken fick en tydlig blodsutgjutelse i ögonen, luftröret har tryckts till och min bedömning är att elvaåringen kunde ha dött, säger kriminalinspektör Ewa Malm vid Citypolisen.

När elvaåringen befriades från den våldsamma 73-åringen rusade han hem och berättade vad som hänt för sina föräldrar. När han sedan återvände till köpcentret tillsammans med sin mamma var 73-åringen kvar.

Skrek att han skulle döda pojken

- Enligt vittnen skrek han då flera gånger att han skulle döda pojken och försökte på nytt attackera honom. Då ingrep två väktare, som lyckades hålla honom tills en polispatrull dök upp, berättar Ewa Malm.

Den elvaåriga pojken sökte sedan upp sjukhus och vårdades för sina skador under natten. Enligt polisen hade pojken, tillsammans med några kompisar, busat hos de boende på Östermalm. Busstrecken hade pågått under några dagar och den 73-åriga mannen var en av dem som drabbats.

- De hade ringt på dörrarna hos de boende, eller knackat på och sedan sprungit, säger Ewa Malm.

Var 73-åringen drog- eller alkoholpåverkad då han överföll pojken?

- Nej, och vi bedömer honom som en psykiskt frisk person.

Den äldre mannen sitter nu anhållen, misstänkt för försök till dråp alternativt grov misshandel. Men enligt kriminalinspektör Ewa Malm kommer brottsrubriceringen att ändras till försök till mord.

Kände sig ofredad

73-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare. Han har i de inledande förhören erkänt att han känt sig ofredat av buspojkarna och att han haft för avsikt att strypa elvaåringen till döds.

- Senare i dag kommer vi att höra den elvaåriga pojken. Vi hoppas då få en klarare bild av det som hänt, säger Ewa Malm.

Claes Thunblad