200 kilo kött beslagtogs vid norska gränsen

Margareta Winberg: Norska köttstoppet är överdrivet

NYHETER

Långa köer ringlade mot Norge vid tullöverfarterna i Svinesund på onsdag kväll.

Hundratals norska bilister fick bilarna genomsökta och allt svenskt kött beslagtogs.

Det norska köttstoppet kan komma att få stora konsekvenser för Sverige och jordbruksministern kallar Norges beslut överdrivet.

Foto: Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
Norska bönder blockerade gränsen - den här bilden är från den lilla byn Lutnäs vid Trysil vid norska gränsen. Böndernas talesman Svein Örnes uppmanar all som köpt kött i Sverige att vända.

Under förra året uppgick Norges gränshandel med Sverige till omkring tio miljarder kronor. Handeln försörjer tusentals svenskar vid den svensk-norska gränsen.

- Det här innebär att drygt 60 procent av min försäljningsvolym försvinner, säger handlaren Fred Olsson, som driver Ica i Charlottenberg.

När handlaren Fred Olsson fick beskedet att norrmännen stoppar all import av köttprodukter med EU kastade han sig över telefonen.

- Jag försäkrade mig först om att det bara rörde sig om kött från klövdjur. Sedan ringde jag till de norska tidningarna och ändrade vår annons, från billigt griskött till kyckling i stället, berättar Fred Olsson på Ica i Charlottenberg på den värmländska sidan av Norgegränsen.

Slår hårt

Han ger en tydlig bild av hur hårt norrmännens importstopp slår mot Sverige. Orsaken till att den norska regeringen fattade beslut om köttstoppet är främst ett försök att skydda norsk boskap från den fruktade mul- och klövsjukan, som nu fått fäste i flera EU-länder. Tills vidare gäller köpstoppet i 14 dagar.

- Det här kommer att slå mycket hårt mot oss handlare som försörjer oss på norrmännen. Kunderna från Norge står för 60-65 procent av min totala omsättning. Nu stoppas en stor del av den handeln, säger han.

Han har svårt att förstå varför den norska regeringen väljer att stänga gränserna till Sverige.

- Jag kan förstå om de är rädda för köttet från Frankrike eller något annat EU-land där mul- och klövsjukan finns. Men att hindra importen från Sverige och Danmark är totalt omotiverat.

Köerna växer

På tullstationen vid norska Østfold var personalen nerringd.

- Vi har fått hundratals samtal sedan förbudet infördes. Många privatpersoner är arga, säger Arild Antonsen, administrativ chef i Østfold.

Där hade man vid 19-tiden beslagtagit drygt 200 kilo kött samtidigt som köerna av hemvändande norska bilar växte.

- Vi har kallat in alla resurser och räknar med att det här ska vara i 14 dagar. Även polisen jobbar extra för att dirigera trafiken, säger Arild Antonsen.

Den svenska jordbruksministern Margareta Winberg är förvånad över norrmännens beslut att stoppa allt utländskt kött.

- Jag tycker det var lite överdrivet av Norge att göra detta, sade Margareta Winberg till Rapport.

- Och det är klart att beslutet drabbar Sverige speciellt och det är vi inte glada för.

Mänskliga sköldar

Under förra året omsatte gränshandeln mellan Norge och Sverige cirka tio miljarder kronor. Över den svensk-norska gränsen fraktades under samma år drygt 40 ton kött av nötkreatur eller andra oxdjur.

Men det norska köpstoppet innebär inte bara ekonomiska konsekvenser för Sverige. I den norska politiska debatten har det vid flera tillfällen framförts varningar för "svenskt kött". Efter Sveriges inträde i EU kan det svenska köttet lika gärna komma från EU-länder med osunda jordbruksmetoder, menar kritikerna. Den omfattande gränshandeln har dessutom upprört politiker och handlare i Norge, som ser att pengarna för handeln till stor del går i svenskarnas fickor.

- Visst handlar det här mycket om känslor. Vid den norska gränsen till norra Värmland bildade de norska bönderna mänskliga sköldar i dag för att hindra norrmännen från att passera gränsen, berättar handlaren Fred Olsson.

Fall av mul- och klövsjuka konstaterat i Frankrike

Claes Thunblad, Caroline Olsson