McDonalds vinstvarnar - säljer färre BigMac

Nu ha galna ko-sjukan nått börsen

NYHETER

Galna kosjukan har nått New York-börsen.

Försäljningen av hamburgare minskar och nu tvingas snabbmatsjätten McDonalds vinstvarna.

De amerikanska börserna öppnade kraftigt nedåt när handeln inleddes på onsdagseftermiddagen, svensk tid. Efter bara 30 minuters handel hade New Yorkbörsens Dow Jones-index rasat under 10 000 punktersnivån, den lägsta nivån sedan oktober förra året.

Och teknikbörsen Nasdaq hade vid 18-tiden fallit tillbaka 2 procent.

Cisco varnar

Den främsta orsaken bakom kursfallet är en ökande oro bland analytiker och mäklare för utvecklingen i Japan, världen näst största ekonomi.

Men flera andra negitiva signaler bidrar till att tynga handeln. Datorjätten Ciscos vd, John Chambers, upprepade idag sin varning om att en kraftig inbromsning av den amerikanska ekonomin kommer att fortsätta under det andra kvartalet i år.

– Jag tror de närmaste kvartalen kommer att bli mycket tuffa, sa Chambers när han talade inför handelskammaren i Boston idag.

4 procent lägre vinst

Och som om inte detta vore nog så verkar det nu alltså som om galna-kosjukan spridit sig till de amerikanska börserna. Snabbmatsjätten McDonalds meddelade nämligen idag att vinsten för det första kvartalet kommer att bli 4-5 procent lägre än väntat.

Det är konsumenternas oro och ovilja att äta nötkött på grund av galna kosjukan som kommer att märkas i resultatet. Redan under det fjärde kvartalet förra året började bolaget känna av en minskande efterfrågan på hamburgare. Då sjönk vinsten för första gången på tolv år. När handeln inleddes på New Yorkbörsen idag föll McDonalds aktie snabbt 5 procent.

Fredrik Rundkvist