Nytt avtal för handelstjänstemän

HTF: Vi är nöjda lönemässigt och vi har klarat arbetsfreden

NYHETER

Omkring 50 000 tjänstemän i 1 800 handelsföretag fick på onsdagskvällen ett nytt löneavtal.

Avtalet mellan Handelstjänstemannaförbundet (HTF) och Handelsarbetsgivarna löper på 37 månader. Det gäller från den 1 april i år till den sista april 2004. Löneökningarna blir i snitt 3 procent första året och 2,7 procent för vardera av de två följande åren.

-Jag är nöjd lönemässigt och vi har klarat arbetsfreden. Det är också bra att vi fått in individuella garantier. Det gynnar främst lågavlönade kvinnor, säger Liisa Ödén Vento, förhandlingschef på HTF.

Lokala förhandlingar

Lönerna ska förhandlas lokalt. Men individgarantierna gör att varje tjänsteman får minst 275 kronors löneökning per månad första året och 240 kronor vardera av de två följande åren.

- Det är klart att vi inte helt gillar garantierna. Men det är en gammal stridsfråga. I övrigt är jag nöjd. Avtalet skapar stabilitet för företagen och ligger helt i nivå med andra avtal, säger Gunnar Ekbrant, avtalsansvarig på Handelsarbetsgivarna.

Ont blod

En annan gammal surdeg är övertidsregleringen. Allt fler tjänstemän har genom åren slutit individuella avtal med arbetsgivarna om längre semester eller löneökning i stället för övertidsersättning. Det har väckt ont blod hos HTF.

- Men nu har kretsen som kan sluta individuella avtal begränsats till chefer och dem med okontrollerbar arbetstid, exempelvis resande säljare. Det gillar vi, säger Liisa Ödén Vento.

Lönerevisionerna sker den 1 april varje år. Det sista året är avtalet uppsägningsbart för båda parter.

Tomas Bengtsson/TT