Mild vinter kan ge nytt fästingrekord

NYHETER

Se upp stockholmare.

Den milda vintern kan ge en riktig fästingsommar.

Förra året drabbades 134 personer i Sverige av hjärninflammation på grund av tbe-smitta. Det var mer än dubbelt så många som året innan.

I år kan ännu fler drabbas.

Foto: KAROLINSKA INSTITUTET
Små men farliga djur.

Det är främst i Mälarområdet som de fruktade krypen härjar. Värst är det i Stockholms skärgård. Där var det förra sommaren ett riktigt rekordår.

Årets milda vinterväder kan ha gjort att många av dem nu överlevt.

Känsliga för temperatur

- Fästingar är temperaturkänsliga. Nu har vi haft flera milda vintrar på rad och det gör att de trivs. Men det är oerhört svårt att förutsäga om det kommer att bli ett fästingår eller inte. En mängd olika faktorer spelar in, säger Mona Insulander, sjuksköterska på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.

Förra året drabbades 134 personer i Sverige av fästingburen hjärninflammation - tbe. 92 smittades i Stockholms län, en fördubbling jämfört med 1999. Men eftersom rapporteringen av tbe-smitta, liksom borrelia, inte faller under smittskyddslagen är det svårt att fastställa hur många som egentligen smittas varje år.

- Det är upp till varje läkare att anmäla antalet fall. Men förra året gick man ut med en rekommendation till landets alla infektionskliniker. I Stockholm kunde vi då se en kraftig ökning sedan 1999, säger Per Lundbergh, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Samlar blod inför vintern

Sommarmånaderna till och med september är fästingarnas bästa månader. Då är de som mest ettriga och samlar blod inför vintern. Varför så många av fästingarna i Stockholms skärgård bär på tbe-smitta vet man inte.

Till skillnad från borrelia går det att vaccinera mot tbe. Och det bör man absolut göra, anser Per Lundbergh. Någon bot finns nämligen inte.

- Det gäller framförallt dem som tillbringar långa perioder i skärgården eller som är ute mycket i skog och mark och ofta blir fästingbitna. Även de som vistas i Ålands skärgård bör vara försiktiga.

Fakta Borrelia

Fakta: Tbe

Caroline Forsman