Här är dina fem första år, Persson

De flesta av punkterna i program- förklaringen har uppfyllts

NYHETER

Innan han valdes till partiledare skrev Göran Persson en programförklaring.

I dag, på dagen fem år efter utnämningen, är det examensdag. Persson får godkänt.

Innan han valdes till partiledare skrev Göran Persson en programförklaring.

I dag, på dagen fem år efter utnämningen, är det examensdags.

Persson får godkänt.

I dag är det alltså exakt fem år sedan Göran Persson valdes till partiledare. Det firar han med att hurra för hustrun Annika som fyller 50. På onsdag är det dags för nästa jubileum, då har Persson varit statsminister i ett halvt decennium.

Steget från finansdepartementet till Rosenbad är stort, större än de flesta föreställer sig. Under den korta promenaden förvandlades Göran Persson från en vanlig minister till en jättechef med centrala beslutsfunktioner i den europeiska unionen. Det var ingen lätt omställning. Som den taktiker Göran Persson är förberedde han sig noggrant för den nya uppgiften. Redan två månader innan kongressdeltagarna enhälligt utsåg Persson till socialdemokraternas sjätte partiledare publicerades hans programförklaring.

Den väckte uppseende. Inte för att den skrevs. Utan för att Göran Persson mopsigt lovade att halvera den öppna arbetslösheten. Så kaxig hade ingen annan politiker vågat vara.

I dag är det examensdags. Och man kan då konstatera att Persson behöver skaffa sig en ny femårsplan. De gamla löftena har nämligen i stort sett infriats.

Fyra av åtta löften till medborgarna är helt genomförda.

På tre punkter kan man sätta frågetecken. Det är en tolkningsfråga om de genomförts eller ej. Arbetslösheten var 3,6 procent i november förra året. Redan månaden därpå hade den sprängt fyraprocentsgränsen igen. I februari var siffran 4,2 procent.

Högsta skatten blev 55 procent

Detsamma gäller löftet om en högsta skattesats på 50 procent. Den skulle betalas med en mer omfattande pensionsavgift. Högsta skatten blev 55 procent. I stället ligger pensionsavgiften kvar på samma nivå.

Att kommunerna skulle slippa minska personalen tog längre tid än Persson lovade. Men sent om sider blev det som han ville.

En av Perssons utfästelser är inte i närheten av att förverkligas. Medelinkomsttagare får fortfarande inte 80 procent av lönen när de är sjuka eller föräldralediga.

Ett påtagligt revanschbegär präglade Göran Perssons första tid som partiledare och statsministern. En förklaring kan vara sättet han fick jobbet. Mona Sahlin skulle efterträda Ingvar Carlsson. Först efter några turbulenta månader blev det Persson.

Var en utpräglat svensk politiker

Han saknade också vana från den internationella scenen. När Göran Persson tog över taktpinnen var han en utpräglat svensk politiker. Verkligheten utanför Sveriges gränser nämns inte ens i hans programförklaring.

I dag är Göran Persson en europeisk toppolitiker som talar i telefon med sina europeiska kolleger flera gånger om dagen. Fem år är lång tid i en människas liv.

Så blev det med Perssons löften