Kritik mot svenskt oljebolag i Sudan

Christian Aid: Lundin Oil legitimerar regeringens övergrepp

NYHETER

Den brittiska hjälporganisationen Christian Aid kräver i en rapport att alla utländska oljebolag, bland dem svenska Lundin Oil, ska lämna Sudan.

Oljeexporten eldar på inbördeskriget - ett krig som redan krävt två miljoner människoliv, skriver Christian Aid.

- Varje gång en oljekoncession exploateras, leder det till massiva brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Mark Curtis, jurist på Christian Aid.

Sudanesiska regeringsstyrkor bränner hela byar och mördar människor för att ge plats åt oljebolagens utvinning, skriver organisationen i en rapport som publiceras i dag.

Nu kräver Christian Aid att alla oljebolag i landet omedelbart ska upphöra med sin verksamhet.

Exportinkomsterna från oljan bidrar till att bekosta inbördeskriget i Sudan. Regeringen använder sig också av de vägar och flygplatser som oljebolagen byggt, enligt Christian Aid.

På så sätt legitimerar de utländska oljebolagen regeringens övergrepp, skriver Christian Aid.

”Bör upphöra med sin verksamhet”

- Lundin, Talisman och övriga utländska bolag i Sudan bör omedelbart upphöra med sin verksamhet tills dess en överenskommelse om en rättvis, hållbar fred har slutits, säger Mark Curtis.

Tiotusentals civilpersoner har fördrivits eller mördats för att ge plats åt oljebolagen, skriver organisationen. Enligt FN har fler än 7 000 människor flytt undan striderna vid oljefälten de senaste 14 månaderna.

- De bolag som verkar i Sudan måste inse att de under rådande omständigheter är medbrottslingar, säger Mark Curtis.

Carl Bildt är styrelseledamot i svenska Lundin Oil. För bara ett par dagar sedan sa han till Aftonbladet att han inte känner till några fördrivningar av människor i Sudan:

”Förbättrad situation”

- Vårt bestämda intryck är att situationen i området förbättrats sedan vi kom dit.

En talesman för Lundin Oil säger till Reuters i dag att bolaget ser allvarligt på rapporterna från landet. Man undersöker anklagelserna, men har ännu inte fått några övergrepp bekräftade, enligt talesmannen.

Maria Saving