Din frisörs kam kan vara en bakteriehärd

Otvättade redskap kan ge böter

NYHETER

Frisörsnusket avslöjas svart på vitt i en inspektion som miljöskyddskontoret genomfört i en av landets frisörtätaste kommuner - Borås.

Drygt hälften av frisörsalongerna struntar i rengöra saxar och kammar mellan kunderna.

– Kunden måste lära sig att ställa krav, säger Jean-Pierre Barda, en av landets kändisfrisörer.

Under vintern inspekterade miljöskyddskontoret i Borås 128 av stadens frisörsalonger. 65 av salongerna bröt mot socialstyrelsens allmänna råd för hygienlokaler. Råden rekommenderar bland annat att redskapen, som används vid klippning, rengörs i kemiska medel eller i värmebad. Detta ska ske mellan varje kund.

Lagbrott kan ge böter

– Den som bryter mot de här råden och inte kan ge ett vettigt motiv till varför kan krävas på vite av det lokala miljöskyddskontoret. Vid misstanke om blodutgjutelse krävs att verktygen desinfekteras, säger Bo Petersson vid socialstyrelsens enhet för hälsoskydd.

I första hand är det bakterier som riskerar att spridas via smutsiga kammar och saxar. Varken mjäll eller psoriasis smittar genom kontakt. Aftonbladet kvinna lät för en tid sedan Apoteket Produktion & Laboratorier göra en mikrobiologisk kontroll av en hårborste. En ny borste innhöll 26 mikroorganismer - bakterier och jästsvamp. Efter att borsten använts upptäcktes hela 92 000 mikroorganismer, övervägande jästsvamp.

Tidigare okontrollerad yrkesgrupp

Kaj Roslund är förvaltningschef på miljöförvaltningen i Borås.

– Frisörerna har tidigare varit en yrkesgrupp som inte kontrollerats. Därför är vårat resultat intressant. Fler miljökontor runt om i landet bör göra en liknande kontroll, menar han.

En av de Boråsfrisörer som godkändes vid inspektionen var ordföranden i föreningen Boråsfrisörerna, Sirpa Svensson.

– Det hela känns ofräscht, särskilt om det uppstår blodvite vid en klippning. Jag tror att det handlar om ren slentrian, eller att salongerna inte har tagit reda på vilka regler som gäller, säger hon till Borås Tidning.

”Hygienkraven överdrivna”

Jean-Pierre Barda, känd frisör och medlem i popgruppen Army of Lovers, anser att hygienkraven på frisörsalongerna har gått till överdrift.

– Detta handlar mer om bacillskräck än sunt förnuft. Huvudsaken är att normal, ren hygien tillämpas, och det görs på de flesta salonger, säger Jean-Pierre Barda.

– Titta på kammen och se efter så att det inte finns någon mjäll på den.

Jean-Pierre Bardas råd inför en klippning

Claes Thunblad