15 i gisslan flydde och 40 frigavs av kaparna

Kravet: Stoppa offensiven i Tjetjenien!

1 av 3 | Foto: REUTER
Planet stod kvar i muslimernas heliga stad Medina i Saudiarabien i natt.
NYHETER

Ett ryskt trafikplan med minst 160 passagerare ombord kapades under torsdagseftermiddagen i Turkiet.

Kaparna frigav sent på kvällen ett 40-tal ur gisslan. Ytterligare 15 passagerare lyckades fly genom en bakdörr.

Kaparna kräver att offensiven i Tjetjenien stoppas.

Sent på torsdagskvällen började saudiska säkerhetsstyrkor omringa planet, uppgav en anställd vid flygplatsen i Medina. Troligen är det fyra kapare ombord, uppgav den flygplatsanställde.

Planet landade i muslimernas heliga stad Medina i Saudiarabien klockan 16.30 svensk tid. De passagerare som lyckades fly gjorde det kort tid efter att kaparna frigett passagerare.

Förhandlingar pågick fortfarande vid midnatt, då kaparna hade störra delen av passagerarna kvar ombord.

Saudiska myndigheter krävde att kaparna skulle släppa alla kvinnor och barn.

Kaparnas krav uppges vara att den ryska offensiven i Tjetjenien avbryts. Det finns också uppgifter om att kaparna även kräver att få flyga till Afghanistan.

Putin avbröt skidsemestern

Den ryske utrikesministern Igor Ivanov begärde i samtal med sin saudiske kollega Saud al-Faisal att de saudiska myndighetena griper kaparna och överlämnar dem till Ryssland.

Ivanov sade också att Ryssland förväntar sig att de saudiska myndigheterna gör allt för att garantera passagerarnas och besättningens säkerhet.

Kaparna slog till en halvtimme efter starten från Istanbul. Piloten beordrades att flyga mot Medina i Saudiarabien, där man landade strax efter klockan 16.30 svensk tid.

Enligt en talesman för flygbolaget Vnukovo Airlines etablerades genast kontakt med piloterna ombord.

Kaparna har lämnat en kravlista där de bland annat vill ha slut på Rysslands militära kampanj i Tjetjenien, enligt BBC.

Den ryske presidenten Vladimir Putin avbröt sin skidsemester i Sibirien när nyheten om kapningen kom. Han kallade i ett tidigt skede in en anti-terroriststyrka för att ta tag i krissituationen som uppstått på det ryska passagerarplanet.

Enligt en talesman för den ryske presidenten finns ryska säkerhetsstyrkor beredda för att "befria" planet om så blir nödvändigt, uppger CNN.

Planet lyfte från Atatürks flygplats i Istanbul klockan 12.30, svensk tid. En halvtimme senare tog de två kaparna, som uppges vara från Tjetjenien, befälet över planet.

I samband med kapningen uppstod vild tumult i planet. Slagsmål bröt ut mellan kaparna, passagerare och besättning och planet rapporterades ha störtdykt omkring 400 meter innan piloterna ombord åter fick kontrollen över flygplanet.

Knivskuren

Kaparna är beväpnade med knivar och sade sig ha en bomb ombord på planet. En person i besättningen rapporteras ha blivit knivskuren i samband med kapningen.

Den turkiska transportministern Enis Oksuz gick i ett tidigt skede ut om bekräftade flera uppgifter kring kapardramat.

- Två passagerare som sade att de är tjetjener tog kontrollen över planet, sade han till den turkiska tv-kanalen NTV. Samtidigt förklarade han att turkiska myndigheter förlorat kontakten med det kapade planet.

Kaparna hann dock ställa vissa krav. Bland annat ska kaparna ha begärt att få flyga till ett arabiskt land, exakt vilket land det handlar om ville transportminister Oksuz av säkerhetsskäl inte avslöja.

Strax efter klockan 16.30 gick det kapade planet in för landning vid flygplatsen i Medina i Saudiarabien.

Turkiska luftfartsmyndigheter har bekräftat att det kapade planet är ett ryskt plan av typ TU-154. När planet kommit in i egyptiskt luftrum kontaktade piloten luftfartsmyndigheterna. Han uppgav då att planets kurs var ställd mot Medina. Det berörda flygbolaget heter Vnukovo Airlines.

Femte kapningen sedan 1998

Ombord finns minst 160 passagerare, varav minst ett spädbarn, och 12 besättningsmän. 59 av passagerarna uppges vara turkiska medborgare och omkring 100 är ryssar.

- Vi har i nuläget inte fått in någon information som tyder på att det finns någon svensk ombord på det kapade planet, sade Åsa Arvidsson vid svenska utrikesdepartementet till Aftonbladet.se sent i eftermiddags.

Detta är den femte flygplanskapningen som drabbat Turkiet sedan 1998. Det berörda flygbolaget, Vnukovo Airlines, har tidigare varit inblandad i en av Norges största flygtragedier. Den 29 augusti 1996 störtade ett flygplan med 141 passagerare ombord. Ingen människa överlevde. Planet var ett av Vnukovo Airlines TU-154.

Claes Thunblad, Caroline Olsson