Varning för nytt farligt datavirus

Antivirus-program redan till salu

NYHETER

En rysk anti-virustillverkare varnar för ett nytt mycket allvarligt datavirus.

Det påstås vara skapat av en svensk i Malmö.

Enligt ryska experter är viruset en korsning av de tidigare kända och fruktade Iloveyou och Chernobyl.

- Men man ska ha en balanserad bild av virus-varningar. Anti-virusföretagen har ju botemedel innan viruset ens hunnit ut, säger Fredrik Björck, forskare vid KTH och doktorand vid Stockholms universitet.

Det nya viruset kallas enligt ryska Kaspersky institutet för Magistr. Koden är signerad av pseudonymen "The judges disemboweler" och uppges vara tillverkat av en person i Malmö.

Sprider sig själv

Det finns dock inga rapporter om att viruset spritt sig i någon större omfattning och inga tecken på att det hittat till Sverige.

Magistr är ett så kallat mask-virus. Det sprider sig själv via e-postprogrammen Outlook express, Internet mail och Netscape messenger mail. Det kan också skada datorns hårddisk allvarligt.

Upptäcks det inte efter att ha tagit sig in i en dator kan det enligt Kaspersky efter en månad börja förstöra filer, som ersätts med budskapet "YOUARESHIT" .

Viruset lämnar också meddelandet "Another haughty bloodsucker....... YOU THINK YOU ARE GOD, BUT YOU ARE ONLY A CHUNK OF SHIT".

Blandar farligaste delarna

Att Magistr uppenbarligen lyckats blanda de farligaste delarna av Iloveyou och Chernobyl förvånar inte dataexperten Fredrik Björk.

- När någon lyckas skapa ett virus som sprider sig och skapar uppmärksamhet brukar det följas av en mängd liknande virus.

Fredrik Björck doktorerar just nu i informationssäkerhet och menar att anti-virusföretagen använder media som en del i marknadsföringen för sina produkter.

Erbjuder antivirus-program

Han pekar på att just Kaspersky, som gått ut och varnat för Magistr, redan erbjuder ett anti-virusprogram som dödar Magistr.

- Anti-virustillverkarna har kontakt med virusskaparna, ofta via en mellanhand, säger Fredrik Björck.

- Man ska ha en balanserad bild. Företagen är självklart inte de som skapar virus. Däremot står de för efterfrågan och deras affärsmodell bygger ju på att vara i de här grupperna som skapar virus.

Den som skapar virus är enligt Fredrik Björck ofta om unga pojkar som sitter ensamma vid sina datorer. De kan till och med tjäna pengar genom att sälja sina viruskoder till företag som gör anti-program.

- Det är deras sätt att göra sig hörda här i världen. Någon vill använda sig av den kompetens de har. Genom att använda den kunskapen, att skriva virus, så kan de nå ut i världen.

Caroline Olsson