Telia-aktien gick upp 8 procent

Bred uppgång på Stockholmsbörsen

NYHETER

Torsdagen bjöd på en bred uppgång för aktierna på Stockholmsbörsen där samtliga branscher steg och generalindex klättrade 2,1 procent.

Nokia var dagens positiva överraskning, som steg 16 procent. Och Telia gick upp 8 procent till 63.50 kronor.

Även Telia och flera IT-bolaget handlades till högre nivåer.

Så öppnade slutligen mobiljätten Nokia och koncernchefen Jorma Ollila munnen.

Budskapet var att försäljningen inte ökar i den takt som förväntat i det första kvartalet men att bolaget ändå lyckats infria sina och analytikernas vinstförväntningar med hjälp av högre marginaler.

Samtidigt passade Nokia på att sänka prognosen för den globala mobilmarknaden med 10 procent till analytikernas nivå på 450-500 miljoner telefoner. Aktiemarknaden som varit orolig och trott på värre siffror än så gav ”varningen” sitt bifall och höjde kursen med 16 procent till 252 kronor.

Telia dagens vinnare

Ericssonaktien återhämtade något av den senaste tidens kraftiga kursfall och kostade 62 kronor, 1 procent upp jämfört med stängningen igår.

Telia tillhörde också dagens vinnare efter att samarbetsavtalet med Tele 2 om att bygga ett gemensamt UMTS-nät gått i lås. Aktien steg 8 procent till 63,50 kronor.

Tele 2 steg också på beskedet och var 4 procent upp.

Börsens tredje största teleoperatör Europolitan var även de vinnare och aktien steg med 6 procent till 70 kronor jämt.

Telekomkonsulter klättrade

Flera av de mindre IT- och telekombolagen fick förnyat förtroende av placerarna. Nätverksbolaget Net Insight steg med 14 procent till 16,90 kronor.

Klättrade gjorde även telekomkonsulterna Hiq, Enea och AU-System efter att AU-systems VD Tomas Franzén till Ekonomi24 sagt att AU-System startat året jättebra.

Han upprepade också att bolagets ambitiösa mål på 30-40 procents organisk tillväxt och förbättrade marginaler står kvar.

Hiq steg 12 procent, Enea med 5 procent.

Mikael Vilenius/E24