Regeringen: tusen poliser måste räcka

Beredskaps- styrkan får inte kallas in

1 av 2 | Foto: AP
Sammandrabbning Under EU:s toppmöte i Nice urartade demonstrationerna till regelrätta upplopp. Säpo vill kalla in den särskilda beredskapspolisen för att undvika liknande scenario under EU-toppmötet i Göteborg. Men regeringen säger nej.
NYHETER

Säkerhetspolisen vill kalla in beredskapspolisen inför EU-toppmötet i Göteborg.

Men regeringen säger nej.

- Det här är ett typiskt tillfälle då jag tycker vi ska kunna använda den särskilda beredskapspolisen, säger Pär Kihlström, chef för säkerhetspolisens försvars-enhet.

I juni står Göteborg som värd för EU:s toppmöte i Sverige.

Säkerhetspolisen och den vanliga polisen fruktar att fjolårets kravallscener, från Prag då Världsbanken och Internationella valutafonden hade sitt årsmöte och händelserna under EU-toppmötet i Nice, kommer att upprepa sig.

Demonstrationer blev upplopp

Då demonstrerade tusentals globaliseringsmotståndare på gatorna. Flera demonstrationer urartade till regelrätta upplopp med stenkastning och brandbomber mot polisen.

I Prag och Nice fanns det mellan 11 000 och 15 000 poliser på plats.

I Göteborg kommer det finnas drygt 1 000.

Därför begärde Rikspolisstyrelsen och Säpo att polisen i Västra Götalands län skulle få kalla in 400 personer ur den särskilda beredskapspolisen som förstärkning.

Anmälan drogs tillbaka

Men regeringen säger nej. Fast inte officiellt. Innan regeringen hann fatta sitt beslut drog polisen tillbaka sin framställan.

Under beredningsarbetet var justitiedepartementets handläggare i kontakt med Rikspolisstyrelsen.

- De gjorde klart för mig att vår begäran skulle avslås, därför drog jag tillbaka den efter att ha varit i kontakt med polisen i Västra Götaland, säger Seppo Wuori, tillförordnad överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Beredskapspolisen är finansierad av skattemedel och kostar 25 miljoner kronor årligen. Den är speciellt framtagen för att kunna rycka in när samhället riskerar att utsättas för särskilt svåra och påfrestande situationer från ordnings- och säkerhetssynpunkt.

Säkerhetspolisen är kritisk till regeringens inställning.

- Både vi och den öppna polisen klassar EU-toppmötet som en sådan situation. Men den åsikten delas inte av regeringen, säger Pär Kihlström på säkerhetspolisen.

Detta är den särskilda beredskapspolisen

Zendry Svärdkrona