Anonyma källor anklagar Bildt för dubbelmoral

NYHETER

NEW YORK

FN har vetat om att Carl Bildt sitter i styrelsen för Lundin Oil och att företaget borrar efter olja i krigshärjade Sudan.

Offentligt finns ingen kritik. FN slätar över Bildts dubbla roller. Men anonyma FN-källor anklagar Bildt för dubbelmoral.

- Det handlar inte om att sitta på två stolar utan om ren och skär dubbelmoral. Det är mycket beklagligt och en skam för FN, säger en anonym men centralt placerad FN-källa.

Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori vill inte kommentera.

"Chock och stor förvåning", sägs prägla reaktionen inom FN-systemet. Det finns också farhågor för att Bildts trovärdighet i FN-sammanhang kan ifrågasättas. Det är bekymmersamt i ett läge när oroligheter åter blossat upp på Balkan, den här gången i Makedonien.

FN-chefen Kofi Annans talesman Farhan Haq säger kort:

- Vi utgår från att Carl Bildt tillämpar de etiska regler för företag som FN antagit.

Kofi Annan utsåg i maj 1999 Carl Bildt till sitt särskilda sändebud på Balkan. Uppdraget förlängdes i december förra året. Det innebär dock inte att Bildt jobbar på heltid åt FN.

- Långt därifrån, säger Annans talesman Farhan Haq.

- Bildt anlitas bara vid behov för särskilda uppdrag.

"Sitter där som privatperson"

Bildt träffar dock FN-chefen med jämna mellanrum. Han har för Annan deklarerat vilka styrelseuppdrag han har, inklusive Lundin Oil.

- Bildt har också gjort klart att han sitter i styrelserna som privatperson och inte som representant för FN, säger Haq.

Haq säger att Annan utgår ifrån att Bildt försöker tillämpa de etiska regler som FN-chefen utarbetat i ett projektet kallat Global Compact. Det innebär att företag lovar att ta hänsyn till miljön och mänskliga rättigheter i länder där de är verksamma.

- I så fall är det bra att en person som Bildt sitter i olika styrelser och aktivt kan främja det arbetet.

Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori vill inte kommentera Bildts dubbla roller.

Officiellt stöd för Carl Bildt

- Det är upp till Bildt att själv göra sina etiska överväganden, hälsar Schori via sin pressekreterare Johan Bergqvist.

FN-organet World Food Program, WFP, som ger nödhjälp till svältdrabbade Sudan vill inte heller uttala sig om Bildts roll.

- Det är inte vår sak, säger en talesman i New York.

Offentligt inom FN finns det alltså en ovilja att hoppa på kollegan och FN-medarbetaren Bildt. Anonymt är tonen dock en helt annan.

En FN-källa säger till Svenska Dagbladet att "Carl Bildt är medveten om att hans uppdrag för Lundin Oil inte passar ihop med uppdrag för FN".

FN:s särskilde rapportör för Sudan har konstaterat att oljebolagen är medbrottslingar till regimens övergrepp mot lokalbefolkningen.

Även bland människorättsorganisationer finns allvarlig kritik mot Bildt.

- Bakom FN-skylten kämpar han hårt för mänskliga rättigheter, men engagerad i Lundin Oil verkar han acceptera att brott mot de mänskliga rättigheterna begås, säger Nazar Abdel Gadir, chef för Arab Organisation for Human Rights till Svenska Dagbladet.

- Det är en skamligt för FN. Även om han avgår från styrelsen i Lundin Oil är hans trovärdighet skamfilad.

Wolfgang Hansson